Tahran yönetimi devlet dokunulmazlığını ihlal etmekle suçladığı Kanada’yı Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) şikayet etti.
İran, devlet dokunulmazlığını ihlal etmekle suçladığı Kanada aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) dava açtı.
Birlemiş Milletler’in en yüksek mahkemesi, Tahran’ın Kanada’yı 2012 tarihli listede yer alan bir dizi hukuki, siyasi ve diplomatik tedbir yoluyla “dokunulmazlığını ihlal etmekle” suçladığını belirtti.
İran, mahkemeden, “Kanada’nın İran’a karşı uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğine hükmetmesini ve bunu ilan etmesini” talep etti.
Şikayet metninde, “Kanada, uluslararası yükümlülüklerini ihlal ederek İran’a ve İran’ın malvarlığına karşı bir dizi yasama, yürütme ve yargı tedbiri kabul etmiş ve uygulamıştır.” ifadelerine yer verildi.
Yazılı başvuruda, Kanada’nın mahkemelerinin “İran’la bağlantılı terörizm davalarında yabancı kararları tanımasına izin vermemesi gerektiği ve bu tür kararları uygulamak için İran’ın mallarına el koyma hakkı olmadığı” belirtiliyor.
Ottava yönetimi konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Düşürülen Ukrayna uçağı
İran’ın yazılı başvurusunda atıfta bulunulan Kanada davaları arasında Ontario Yüksek Mahkemesi’nin İran ordusunun 8 Ocak 2020’de Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait yolcu uçağını füzeyle düşürmesinin bir “terör eylemi” olduğuna hükmetmesi de yer aldı.
Olayda ölen 176 kişiden 100’den fazlasının Kanada vatandaşı olması ya da Kanada’da ikamet etmesi nedeniyle bazı kurban aileleri Kanada mahkesinde İran’a dava açmıştı.
Düşürme olayının bir terör eylemi olarak tanımlanması nedeniyle bir grup aile, İran’ın yasal dokunulmazlığını aşarak kayıpları için tazminat talep etti.
Mahkeme, Ontario’da dava açan ailelere 7 milyon Kanada doları tazminat ve 100 milyon Kanada doları cezai tazminat olmak üzere toplam 107 milyon Kanada doları ödenmesine karar verdi.
Yabancı devletler, normalde Kanada mahkemelerinde açılan davalardan muaf tutuluyor.
İran, Ukrayna uçağının düşürülmesinden birkaç saat önce ABD’nin İranlı general Kasım Süleymani’yi öldüren insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak Irak’taki Amerikan üslerine balistik füzeler fırlatmıştı.
Kanada, 2012 yılında “Tahran’ın Suriye’de Beşar Esad rejimine verdiği destek, nükleer programı ve İsrail’e yönelik tehditleri nedeniyle” İran’ı “teröre destek veren ülkeler” listesine almış ve diplomatik bağları koparmıştı.
Lahey’deki davanın yıllar sürmesi bekleniyor. Mahkemenin kararları nihai ve yasal olarak bağlayıcılığı bulunuyor.
UAD, BM anlaşmaları ile uluslararası anlaşmalara konu olan sorunların çözümü konusunda BM yargı organı olarak görev yapıyor.
Kaynak:euronews