🔴İran, ABD Başkanı Donald Trump’ın enerji altyapısına saldırı tehditlerinin gerçekleşmesi halinde Babu’l Mendeb Boğazı’nı da kapatacağını duyurdu.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a başlattığı geniş çaplı hava harekatının ardından İran’ın misillemeleri ve ABD-İsrail’in saldırıları karşılıklı sürüyor. İran, saldırıya İsrail’e ve ABD üslerinin bulunduğu Körfez ülkelerine misillemelerle yanıt vermiş, Hürmüz Boğazı’nı da kapatmıştı.
Dünya petrol arzının neredeyse yüzde 30’unun geçtiği Hürmüz Boğazı’ndaki tedarik zincirinin kopması, petrol işleme noktaları ve doğalgaz sahalarına saldırılar fiyatları artırıyor.
Savaş karşılıklı füze salvolarıyla devam ederken Trump son olarak bugün (5 Nisan) sosyal medya hesabından şöyle dedi: “Açın şu lanet boğazı, sizi çılgın p*çler. Yoksa cehennemde yaşayacaksınız. İzleyin görün.”
İran lideri Ayetullah Mücteba Hamaney’in Danışmanı Ali Ekber Velayeti Trump’ın tehditlerine X’ten Babu’l Mendeb Boğazı’nın kapatılmasıyla ilgili şöyle karşılık verdi:
“Direniş Cephesi’nin komuta merkezi, Babu’l Mendeb’i Hürmüz Boğazı gibi görüyor.
Beyaz Saray aptalca hatalarını tekrarlamayı planlıyorsa, enerji akışının ve küresel ticaretin tek bir hareketle sekteye uğratılabileceğini yakında anlayacaktır.”
Babu’l Mendeb
Kızıldeniz’de Yemen’in güneybatısında yer alan Babu’l Mendeb Boğazı Arap Yarımadası ile Afrika arasında yer alıyor. Kızıldeniz’i Aden Körfezi ve Hint Okyanusu’na bağlıyor.

Kızıldeniz’in girişinde yer alan Perim Adası’yla iki kanada ayrılan yaklaşık 32 kilometre uzunluğundaki boğazın batı kanalının genişliği 26, doğu kanalının genişliğiyse 3 kilometre.
Mısır’ın kuzeyinde Süveyş Kanalı’nın inşa edilmesiyle, Akdeniz ile Doğu Asya arasındaki bağlantının bir parçasını oluşturan Babu’l Mendeb Boğazı stratejik ve ekonomik olarak önemli. Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre boğaz, diğer alternatif güzergahlara göre deniz seferlerini ortalama 14 gün kısaltıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre deniz yoluyla günlük taşınan petrolün yaklaşık yüzde 10’u Babu’l Mendeb Boğazı’ndan geçiyor. Gemilerin boğazı kullanmaması ham petrol ve petrol türevleri arzı enerji piyasasında dalgalanma ve kaosa neden olabilir.
/euronews/









