İran’dan Venezuela’ya her alanda iş birliği çağrısı

DünyaGündem

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Venezuela’ya ait bir petrol tankerine el koymasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Gil, Karayipler’de yaşanan gelişmelerin “açık bir korsanlık eylemi” olduğunu savunarak, bu tür müdahalelerin Birleşmiş Milletler Şartı’nı ihlal ettiğini söyledi.

 

İran’dan destek telefonu

 

Gil, ABD’nin tanker hamlesinin ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin kendisini aradığını açıkladı. Görüşmede, Karayipler’deki son gelişmelerin, ABD’nin tehditlerinin ve Venezuela’ya ait petrol yüklü tankerlerin alıkonulmasının ele alındığını belirten Gil, İran’ın Venezuela’ya “her alanda işbirliği” teklif ettiğini duyurdu.

 

Washington’un gerekçesi

 

ABD Başkanı Donald Trump, 10 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Venezuela açıklarında petrol taşıyan bir tankere el koyduklarını doğrulamıştı. Trump, tankerin “iyi bir gerekçeyle” alıkonulduğunu ve ABD’nin kontrolünde tutulacağını söylemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise tankere, yaptırım altındaki İran Devrim Muhafızları Ordusu’na petrol taşıdığı iddiasıyla el konulduğunu savunmuştu.

 

Karakas’tan karşı hamle sinyali

 

Venezuela yönetimi, ABD’nin adımını “açık bir hırsızlık” olarak nitelendirirken, konunun uluslararası mercilere taşınacağını duyurdu. Yaşanan krizin, ABD-Venezuela gerilimini yeni bir diplomatik aşamaya taşıması bekleniyor.

/GDH/

İlginizi Çekebilir

CHP’li Dikbayır: ‘Kürt halkı’ yoktur, ‘Kürt kökenli vatandaş’ vardır
Gebze’de işçi mitingi: Gelirde ve vergide adalet talebi

Öne Çıkanlar