İsmail Beşikci Akademisi’nin düzenleyeceği bahar/sonbahar etkinliklerine başvurular devam ediyor.
Vakıf tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Kürdistan’ın Nomosu’ndan bahsetmek ve/ya bunu kurmak mümkün müdür?’ sorusu başta olmak üzere birçok soru sorarak başladığımız Kürdistan’ın Nomosu tartışmalarını ’21. Yüzyılda Kürdistan’ın Nomosu’ başlığıyla gerçekleştirdiğimiz 2023 Bahar Akademisi ve ’20. Yüzyılda Kürdistan’ın Nomosu’ başlıklı 2023 Güz Akademisi takip etmiştir. 2024 Bahar Akademisi ise, 19. yüzyıl Kürdistan tarihi özelinde salt ‘elitler’, ‘siyasal yapılar’ ve/ya ‘kişi/olay’ temelli bir tarihsel yazımın ötesine geçmenin imkanları üzerinde tartışmayı hedeflemiş ve ‘alternatif tarih tartışmaları’na odaklanmıştır. Son akademide, 20. yüzyılda Kürt ulusunun merkezde olduğu ulus devlet(ler)in kurulamamış olmasının ulusal ve uluslararası sebeplerinin kökenlerinin arandığı 19. yüzyıl Kürdistan tarihinde farklı toplumsal kesimlere merkezi bir konum (kolektif özne) inşa etmenin olasılıklarına da yer verilmiştir. Fakat 17. ve 18. yüzyıl aralığının genelde Osmanlı özelde ise Kürdistan çalışmalarında kaynak sorunu, büyük isyanların varlığı gibi birçok neden gösterilerek çoğunlukla ‘silik’, ‘geçiş’ veya ‘ara dönem’ şeklinde ele alınması dikkate değerdir.
2024 İsmail Beşikci Güz Akademisi, ‘Doğulu toplumlar’ başlığı altında o toplumları pasif, durağan, özel mülkiyetin olmadığı ve tek kişi yönetiminin baskın olduğu bir düzende yaşadıklarını ifade eden ve bunu da ‘Doğu Despotizmi’, ‘Mutlakiyetçi Devlet’ şeklindeki kavramsallaştırmalarla oluşturduğu bir arka planla şekillendiren yaklaşımların 17. ve 18. yüzyılda Kürdistan coğrafyasını ele alan çalışmalardaki etkisine dikkati çekmek istemektedir. Bu yüzyıllardaki Şer’iyye Sicilleri başta olmak üzere birçok kaynaktan istifade ederek yapılan akademik çalışmaların ise, yukarıda ifade edilen çerçevenin dışına çıkma konusunda bizlere sunabileceği imkanlar bu akademinin konusudur.”
BAŞVURULAR İÇİN SON TARİH 9 ARALIK
Başvuruları 9 Aralık’ta sona erecek olan program, 14 Aralık 2024 tarihinde başlayacak. Cumartesi günleri saat 14.00-17.00 arasında gerçekleştirilecek etkinlikler, 18 Ocak 2025 tarihinde sona erecek.
Çevrimiçi ve Kürtçe olarak düzenlenecek etkinliklere ilişkin detaylı bilgiye bu adresten ulaşılabilir.
/dR/