İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “İtalya, Avrupa ve tüm dünya, Afrika olmadan geleceği düşünemez. Bizim geleceğimiz de kaçınılmaz olarak Afrika kıtasına bağlıdır.” dedi.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Afrika olmadan geleceği düşünemeyeceklerini, bu bilinçle üzerlerine düşeni yapmak istediklerini söyledi.
“İtalya-Afrika: Ortak Büyüme İçin Bir Köprü” isimli uluslararası zirve, ev sahibi İtalya’nın başkenti Roma’daki Senato binasında başladı.
Bu yıl ilki düzenlenen zirveye, 25 Afrika ülkesinden liderler ve dışişleri bakanının yanı sıra Birleşmiş Milletlerin (BM) ilgili kuruluşları, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB), Uluslararası Para Fonu (IMF), Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gibi çok sayıda uluslararası kuruluşun temsilcisi katılıyor.
Başbakan Meloni, konuk liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini tek tek kapıda karşıladı ve ardından tüm katılımcılarla aile fotoğrafı çektirdi.
Zirveye ev sahipliği yapan İtalyan Senatosunun Başkanı Ignazio La Russa, açılışta yaptığı konuşmada, bugün İtalya ve Avrupa için Afrika ile ilişkilerde yeni bir bölüm açıldığını belirtti.
Başbakan Meloni de İtalya ile Afrika arasındaki bu toplantıların daha önce hep bakanlar düzeyinde yapıldığını ifade ederek, “İlk kez devlet başkanı düzeyinde yapılıyor. Bu durum bile İtalya’nın Afrika ile ilişkilerine verdiği önemi göstermesi açısından kayda değer.” dedi.
Meloni, AB’nin üst düzeyde bugün burada olmasının, stratejilerini teyit eden bir destek olduğunu dile getirdi.
Başbakan Meloni, Afrika’nın fakir bir kıta olduğunu öne süren tezlere itibar etmemeleri gerektiğini vurgulayarak, “İtalya, Avrupa ve tüm dünya, Afrika olmadan geleceği düşünemez. Bizim geleceğimiz de kaçınılmaz olarak Afrika kıtasına bağlıdır. Bunun bilincinde üzerimize düşeni yapmak istiyoruz.” diye konuştu.
İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığı’nda Afrika kıtasının “onur konuğu” olacağını ve Afrika’nın kalkınmasını öncelikli konular arasına aldıklarını belirten Meloni, Afrika’ya yaklaşımda açtıkları bu yeni sayfada, “hayırsever” bir tarzda değil, eşitler arasında bir işbirliği hayal etmenin mümkün olduğunu kaydetti.
Afrika’ya yönelik kalkınma projelerinin tamamı için duyurdukları “Mattei Planı”na da değinen Meloni, “Mattei Planı, eğitim öğretim, sağlık, tarım, su ve enerji gibi birkaç orta ve uzun vadeli önceliğe odaklanan somut stratejik müdahale planıdır. Sahra altı ve Kuzey Afrika’da bazı ülkeleri belirledik. Bu daha sonra genişletilecek.” ifadesini kullandı.
Meloni, Mattei Planı’nın 3 milyar avrosu İtalya’nın iklim fonundan, 2,5 milyar avrosunun da kalkınma işbirliği fonundan olmak üzere 5,5 milyar avroya dayandığı bilgisini paylaşırken, “Elbette bu yeterli değil, bu yüzden uluslararası kurumları ve diğer bağışçı devletleri de dahil etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Başbakan Meloni, Mattei Planı kapsamında, Fas’ta yenilenebilir enerji, Tunus’ta eğitim projeleri, Fildişi Sahili’nde sağlık hizmetlerine erişim alanında olmak üzere bazı pilot projeler belirlediklerini de aktardı.
Afrika’dan İtalya ve Avrupa’ya yönelik devam eden düzensiz göç konusuna da konuşmasında yer veren Meloni, “İnsanı evini terk etmeye iten nedenler ortadan kaldırılmadığı sürece insan kaçakçıları asla yenilgiye uğratılamayacak, kitlesel yasa dışı göç hiçbir zaman durdurulamayacaktır.” yorumunu yaptı.
Meloni, Mattei Planı ile Afrika’da genç kuşaklara katkıda bulunma ve bununla insanları göç etmeye zorlamamayı garanti etmek istediklerini de sözlerine ekledi.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de bu zirvenin eşitler arasında diyaloğu ve ortaklığı geliştirme hedefinde olduğunu ayrıca bugünün ve yarının zorluklarına birlikte bakmayı amaçladığını söyledi.
Tajani, göç konusuna da değinerek, şunları kaydetti:
“Afrika’nın istikrarı ve gelişmesi, aynı zamanda İtalya ve Avrupa’nın da istikrarı ve büyümesidir. Bu aynı zamanda göç açısından da geçerlidir. Göç akışlarının menşei, transit ve varış yerleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu, kimsenin tek başına üstesinden gelemeyeceği bir sorun. İtalya’nın uzun süredir AB’den güçlü bir taahhüt istemesinin ve bunun için çalışmasının nedeni budur. Afrika’da daha fazla iş yaratmak istiyoruz.”
Zirve gündemindeki konular
Zirve kapsamında, İtalya, Avrupa ve Afrika üçgeninde, ekonomi ve altyapı alanında işbirliği, gıda güvenliği, enerji, yatırım, göç, güvenlik konuları ele alınacak.
İtalyan basını da zirvede, İtalya’nın, Afrika’ya yönelik enerji başta olmak üzere bazı kalkınma hamlelerini içeren ve adını 1962’de bir uçak kazasında ölen İtalyan iş insanı Enrico Mattei’den alan “Mattei Planı”nın detaylarının paylaşılacağını ve bunun uygulanması için bazı ülkelerde pilot projelerin açıklanacağını yazdı.
İtalya-Afrika Zirvesi’nin bu akşam yapılacak kapanış konuşmaları ve ortak bildiriyle son bulması bekleniyor.
/Ajans/