İzmir: Madımak Katliamı belgeselinin gösterimi yapıldı

GenelGündem

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde, İzmir Alsancak’ta bulunan Mimarlar Odası’nda Madımak Katliamı’nı anlatan “Çok kötü bir şey oldu” belgesel gösterimi yapıldı.

Belgesel gösterimi öncesi AABK ve Alevi kurumlarının desteği ile kurulan “Madımak Katliamı Hafıza Merkezi”nin çalışmaları anlatıldı. Gösterime, Alevi örgütleri, siyasi parti temsilcileri, sendikalar, Madımak’ta katledilen Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, insan hakları savunucusu Akın Birdal, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve çok sayıda kişi katıldı.

 ‘SANAL BİR MÜZE OLUŞTURDUK’ 

Madımak Katliamı’ndan sağ kurtulan Ozan Ali Çağan, tarihe mal olacak bir projeyi başardıklarını belirterek, “Tarihe karşı bir sorumluluk olarak böyle bir belgeselde yer aldım. Katliamın üzerinden 28 yıl geçmişti ve bir yığın yanlış bilgiler vardı. Bu dönemi tarihe bırakacak bir çalışma yapılmamıştı. 1,5 yıllık çalışmadan sonra sanal müzeyi oluşturduk. Bu kadar kapsamlı bir projeye diğer yapılacaklara da ilham olacaktır. 30 yıldır bozulmayan yataklar, saklanan eşyalar var. Uzun yıllar katliamdan sağ çıktığımı söyleyememiştim. Canlarımızı tarihe mal edecek bir çalışmayı başardık diyebilirim. Bu proje Alevilerin helal lokması ile yapıldı. Alevilerin kendi öz kaynakları ile yapıldı. Bu katliamın hesabının bir gün sorulacağını biliyorum” dedi.

 ‘HAKİKAT İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’ 

 AABK Ebaşkanı Nevin Kamilağaoğlu da, Cumartesi Anneleri’nin 1000 haftadır süren mücadelesini selamladı. Kamilağaoğlu, “Bugün Cumartesi Anneleri’nin 29 yıldır sürdürdüğü mücadelenin 1000. haftası. Türkiye’nin en acı günlerini yaşadığını 90’lı yıllarda ve Madımak’ta yaşananların acısı hala yüreğimizde. Tarih açısından yaşanılan bu insanlık suçlarının hafızalara kazınması gerekiyor. Sis perdesinin dağılması, hakikatlerin açığa çıkması için mücadele edeceğiz” diye belirtti.

 ‘DAVAMIZ SONSUZA KADAR SÜRECEK’

 Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Madımak Katliam’ı sorumlularının Cumhurbaşkanı tarafından affedildiğine dikkati çekerek, “Madımak Davası zaman aşımı kararı ile düşürüldü. Biz bu kararı tanımayacağız ve biz var oldukça Madımak Davası sonsuza kadar sürecek” dedi. 

 Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan da “Projede geleceğe bırakacağımız bir hafıza ve miras var. Devletin tüm inkarına rağmen belgeleri, tanıkları ve arşivleri bularak bu projeyi hazırlamak hiçte kolay olmadı” ifadelerini kullandı. 

 ‘PROJE HAKİKATİN BELLEĞİNİ OLUŞTURUYOR’ 

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Projesi Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmeni Eylem Şen ise, “Biz bu projeyi yaparken Madımak’ta hayatını kaybedenlerin yakınlarına ulaşmaya çalıştık. 31 yıldır adalet tesis edilmedi. Devlet katliamlarında delil aranmaz. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, hakikat arayışı için bunu yaptı. Bu katliamın öncesini göreceksiniz projede. Madımak’a giden süreci göreceksiniz. Bunun arkasında her kim olursa olsun faşizmle yüzleşmeden hakikat arayışı devam edemez. Tanıklarla birlikte hakikatin belleğini oluşturuyor proje. Ve bizler bu katliamların arkasındaki faillerle yüzleşeceğiz” diye konuştu.

Son olarak konuşan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin web belgeselinin yönetmenliğini yapan Yücel Tunca, belgeselin oluşum süreçleri ile ilgili bilgi verdi. Konuşmaların ardından Madımak Katliamı’nı anlatan belgeselin gösterimi yapıldı.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi Çekebilir

Cannes: Altın Palmiye ödülü ‘Anora’ filmine gitti
İspanya Savunma Bakanı: Gazze’de gerçek bir soykırım var

Öne Çıkanlar