Kanada: Aracıyla sokak festivaline dalarak 11 kişiyi öldüren kişi tutuklandı

DünyaGündem

🔴 Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen bir sokak festivalinde aracıyla kalabalığın içine dalan 30 yaşındaki şahıs tutuklandı.

Filipinlilerin kültürel festivalinde gerçekleşen saldırıda 11 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Pazar akşamı bazı kurbanların kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar devam ederken, polis şüphelinin aynı şehirde yaşayan Kai-Ji Adam Lo olduğunu açıkladı. Zanlının  başka cinayetlerle de suçlanabileceğini de belirtiliyor. 

Soruşturmacılar şüphelinin saldırıdan önce de polis tarafından tanındığını geçmişte akıl sağlığı sorunları yaşadığını belirttiler.

Yıllık Lapu Lapu festivalinin organizatörleri Filipinli toplumunun “yas tuttuğunu” ve saldırının etkisinin önümüzdeki yıllarda da hissedileceğini söyledi.

Polis daha önce kurbanların yaşlarının 5 ile 65 arasında değiştiğini açıklamıştı. Kimlikleri henüz açıklanmadı.

Saldırı, cumartesi günü yerel saatle 20:14 civarında  Vancouver’ın güneyindeki East 43rd Avenue ve Fraser’da gerçekleşti.

Cumartesi günkü saldırıya tanık olan birkaç kişi, bir aracın kalabalığın içine daldığı anı ve ardından yaşanan kaosu anlattı.

Yerel sakinlerden Abigail Andiso Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Sokak boyunca ilerleyen ve herkese çarpan bir araba vardı.” dedi.

“Bir ölü gördüm, yerde bir adam vardı ve ben… arabanın gittiği yere doğru gittim, sonra daha fazla can kaybı oldu ve hemen yaklaşık… belki 20 kişinin yere düştüğünü görebiliyordunuz ve herkes panik halindeydi, herkes çığlık atıyordu.”

Pazar günü olay yerine gelen halk, çiçek bırakarak saygılarını sundu.

Bir kadın, uzaklaşmadan önce hıçkıra hıçkıra ağladı. Donna adında başka bir kadın, 50 yıldan uzun süredir mahallede yaşadığını söyledi.

Festivale katıldığını ve festivalin gençler ve ailelerle dolu olduğunu söyledi.

BBC’ye verdiği demeçte, “İnsanlar kutlamak ve eğlenmek için buradaydı” dedi. 

Ertesi gün düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Filipino BC örgütünün başkanı RJ Aquino, “Dün gece son derece zordu ve toplum bunu uzun süre hissedecek” dedi.

“Ortada çok fazla soru olduğunu ve tüm cevaplara sahip olmadığımızı biliyoruz, ancak herkese yas tuttuğumuzu söylemek istiyoruz” diye ekledi.

Aquino, saldırının şehrin sıkı sıkıya bağlı Filipinli toplumunda büyük bir karışıklığa ve kaosa yol açtığını, birçok sakinin sevdiklerini kontrol etmek için birbirlerini aradığını söyledi.

“Hayatım boyunca telefonumun bu kadar çok çaldığını sanmıyorum. Çok fazla panik ve, bilirsiniz, birisi cevap verdiğinde rahatlama oluyordu” dedi. 

Vancouver polis şefi vekili Steve Rai, Pazar günü düzenlediği ayrı bir basın toplantısında, bunun şehrin tarihindeki “en karanlık gün” olduğunu söyledi.

Saldırıda “düzinelerce” kişinin yaralandığını, bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ölü sayısının önümüzdeki günlerde veya haftalarda artabileceğini” belirten yetkili, kurbanlar arasında kadın, erkek ve gençlerin de bulunduğunu söyledi.

Lo, olay yerindeki çevredekiler tarafından gözaltına alındıktan sonra polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Rai, olası bir sebep belirtmeyi reddederken, “Artık bu davadaki delillerin bizi bunun bir terör eylemi olduğuna inandırmadığını güvenle söyleyebilirim” dedi.

Şüphelinin “ruh sağlığıyla ilgili olarak polis ve sağlık çalışanlarıyla önemli bir etkileşim geçmişi” olduğunu da sözlerine ekledi.

140.000’den fazla Filipin kökenli Kanadalının yaşadığı Vancouver’daki festival, 1500’lerde İspanyol sömürgeciliğine direnen ulusal kahraman Lapu-Lapu’yu anmak için her yıl düzenleniyor.

Rai, polisin festival öncesinde tehdit değerlendirmesi yaptığını ve festivalin büyük bölümünün yapıldığı bir okulun arkasındaki sokağı kısmen kapattığını söyledi.

Olayın daha yüksek bir tehdit seviyesine işaret eden bir durum olmadığını da sözlerine ekledi.

Saldırının gerçekleştiği sokağın büyük çoğunluğu yemek kamyonlarının kullandığı bir cadde olduğu ve herhangi bir bariyer bulunmadığı belirtildi.

Rai, olayın şehir yetkilileri ve ilk müdahale ekipleri için “dönüm noktası” olacağını söyledi.

Vancouver festival organizatörleri, ‘Topluluğumuz yas tutuyor’ diyor

Saldırı, Kanada’nın 28 Nisan’daki federal seçimlerinden hemen önce gerçekleşti ve Başbakan Mark Carney, Calgary ve Richmond’da Liberal Parti taraftarlarının katılacağı büyük toplantıları iptal etti.

Carney, Kanadalılara yaptığı televizyon konuşmasında saldırıdan dolayı “yüreğinin kırıldığını” ve “yıkıldığını” söyledi.

Pazar akşamı saldırının gerçekleştiği yeri ziyaret eden lider, burada bir mum yakarak yerel toplumdan onlarca kişiyle birlikte sessizce durdu.

Carney ayrıca kurbanların aileleriyle bir araya gelerek kilise ayininde çiçek bıraktı.

Ana muhalefet adayı Pierre Polievre kampanyasını sürdürdü, ancak Filipinli toplum üyeleriyle görüşmek üzere Toronto’nun bir banliyösü olan Mississauga’daki bir kiliseye plansız bir şekilde uğradı.

Muhafazakar lider eşi Anaida Poilievre ile birlikte görünerek taziyelerini iletti. Kilise katılımcılarına “Dayanışma içinde sizinle birlikte olmak istedim” dedi.

Bu arada, Britanya Kolombiyası Yeni Demokrat Partisi lideri David Eby, “şokta olduğunu ve kalbinin kırıldığını” söyledi.

Cumartesi günü Lapu Lapu festivaline katılanlar arasında Kanadalı siyasi liderlerden Yeni Demokratlar’dan Jagmeet Singh de vardı ve ardından Pazar günü planladığı etkinlikleri değiştirdi.

“Böyle bir sevincin bu kadar vahşice parçalanabilmesinin yürek parçalayıcı” olduğunu söyledi.

“Bir araya gelen aileleri, dans eden çocukları gördüm, kültüre, tarihe ve topluluğa duyulan gururu gördüm” diye ekledi.

/ BBC, Reuters/ 

İlginizi Çekebilir

Kuzey Kore, Ukrayna’yla savaşmak için Rusya’ya asker gönderdiğini kabul etti
Amerika’da silahlı saldırı: 1 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

Öne Çıkanlar