Kardaş: EMS yeni bir demokratik yaşamı inşa etmeyi hedefliyor

GenelGündem

EMS Eş Sözcüsü Kardaş, ”Emekli Meclisleri Sendikası,sadece yeni bir sendikal model geliştirmekle yetinmeyip, aynı zamanda. yeni bir demokratik yaşamı inşa etmeyi de hedefler”dedi.

Rahmi Cinokur’un haberi:

Emekli Meclisleri Sendikası Eş Sözcüsü Memnune Kardaş ‘’ ‘Emekli Meclisleri Sendikası, sadece yeni bir sendikal model geliştirmekle yetinmeyip, aynı zamanda yeni bir demokratik yaşamı inşa etmeyi de hedefler’’ dedi.

Yaptığı açıklamada, dünyayı yeniden yaratmak yerine onu baştan yaratmanın yeterli olacağını belirten Kardaş, Emekli Meclisleri Sendikası’nın, sadece yeni bir sendikal model geliştirmekle yetinmeyip, aynı zamanda yeni bir demokratik yaşamı inşa etmeyi de hedeflediğini kaydetti:

EMS’nin kuruluş hareketinin üç temel üzerine oturtulduğunu vurgulayan Kardaş, şöyle devam etti:

‘Eşitlik İlkesi: Sendika üyelerinin tamamı eşit aktif öznelerdir. Bu hareketin kurucusu ile harekete yeni katılanlar arasında hak ve sorumluluklar açısında hiçbir fark yoktur. Sendika üyelerinin tek sıfatları eşit aktivistler olmasıdır. Bunun dışında hiç kimseye bir ayrıcalık tanınmaz.

Doğrudan Demokrasi İlkesi: Hareket tüm iç ilişkilerinde Doğrudan Demokrasiyi uygular. Her üye karar alma sürecine ve alınan kararın yaşama geçirilmesine kendisi bizzat katılır. Bu yüzden de bir iç rekabet veya didişmeye gerek kalmaz.

Dinamizm İlkesi: Emekli Meclisleri Sendikası dinamik bir organizmadır. Hiçbir alanda değişmez kurallar barındırmaz. Hareketin ve demokratik yaşamın gereklerine göre biçim ve pozisyon alır. Görevlendirmelerde özel durumlar hariç, seçim yerine kura veya rotasyon uygulamayı tercih eder.’‘

EMS’NİN ORGANLARI

Emekli Meclisleri Sendikası’nın, bu üç temel ilke ışığında, Emekliler Türkiye Meclisi (ETM), ETM Koordinasyonu, -ETM İl Meclisleri, ETM İlçe Mecliisi, ETM Köy ve Mahalle Meclisleri, ETM Mahalle, Köy, İl ve İlçe Yürütmeleri, Yerel ve Genel Komisyonlardan oluştuğunu anlatan Kardaş, şöyle devam etti:

‘’Hareketin ihtiyacına binaen gerektiğinde yeni organlar oluşturulabileceği gibi, varolan işlevsiz organlar da lağvedilebilir. Bu organların görev tanımı ve oluşumunu kısaca şöyle özetleyebiliriz:

1-Emekliler Türkiye Meclisi: Ülke sınırları içerisinde yaşayan tüm emeklilerden oluşur ve sendikanın en üst karar organıdır. Genel Merkezin icra organlarını seçip görevlendiren kurum da burasıdır. Sendikanın genel örgütlenme ve mücadele perspektifi burada tartışılıp belirlenir. Muhatap kurumlarla imzalanacak Toplu Sözleşmeyi onaylayacak olan merci de burasıdır. Hareketimiz, delege ve taşeron sistemini reddettiği içindir ki her üye bizzat kendisi aktif olarak karar alma sürecine katılır ve alınan kararın yaşama geçirilmesinde sorumluluk üstlenir.

2-ETM Koordinasyonu: Meclis toplantılarını gerçekleştiren yereller, hareketin ve yerel örgütlenmenin ihtiyacını göz önünde bulundurarak yeter sayıda arkadaşı ETM Koordinasyonu’nunda görevlendirir. İdeal olanı her yerelde 1 kadın olmak üzere 2 arkadaşın koordinasyonda görevlendirilmesidir ancak yukarıda da vurguladığımız üzere ihtiyaca binaen bu sayı artırılıp eksiltilebilir.

3-Emekliler İl Meclisi: İl sınırları içerisinde yaşayan, eşit hak ve sorumluluklarla donatılmış tüm emeklilerin oluşturduğu bu meclis, sendikanın il bazındaki en yüksek karar organı olup, il düzeyindeki tüm görevlendirmeleri yapan organ da bu il meclisleridir.

4-Emekliler İlçe Meclisi: Bir ilçe sınırları içinde oturan tüm emeklilerin birlikte oluşturduğu emekliler meclisidir. Sendikanın ilçe bazındaki en yüksek karar organıdır.

5-Emeklilerin Mahalle ve Köy Meclisleri: Mahalle veya köydeki tüm emeklilerin eşit hak ve sorumluluklara sahip olarak oluşturdukları yerel karar organıdır.

a-Bu sistemde delege, taşeron ve temsilci yoktur. Her emekli kendi adına karar alma sürecine doğrudan katılır.

b-Sendika genel kurulu, 4 yılda bir değil; iki yılda bir yapılır. Kongrelerimizi stadyum, park veya miting alanlarında halka açık olarak yapmalıyız. Organlara aday olma ve kuraya katılma hakkı sadece üyelere aittir.

c-Kişi sadece bir dönem için yönetimde görev alabilir. Aradan en az 10 yıl geçmeden yeniden yönetimde bir göreve talip olamaz.

d-Sendikal faaliyetlerde gönüllülük esastır. Yönetimde yer alanlara; sendikal faaliyetin gerektirdiği yol, yemek, otel vs. gibi zorunlu giderler dışında hiç bir şekilde maaş veya ücret ödenmez.

e-Sendikanın tüm üyeleri eşit hak ve sorumluluklara sahiptir. Kişinin sendika üyesi veya yöneticisi olması sonucu değiştirmez. Sendikanın eşit aktif özneleri, aynı zamanda sendikanın “eşit hizmetkarlarıdırlar.”

f-Üstlendiği görevin hakkını vermeyen ya da savsaklayanlar, seçilen meclis ya da organ tarafından önce uyarılır, makul süre zarfında olumlu sonuç alınmaması durumunda derhal geri çağrılır.

 EMEKLİ MECLİSLERİ SENDİKASI 16.2 milyon emekliyi kucaklayacak bir emekliler sendikası olmayı hedeflemektedir. Bu hareket, emek ve emekliden, hak ve hakikatten, mağdur ve mazlumdan yana taraftır ki bu duruşumuzdan asla vaz geçemeyiz.’’

İlginizi Çekebilir

Diyarbakır’da Ekoloji Çalıştayı
Amerika Kerkük’e asker konuşlandırdı

Öne Çıkanlar