İHD ve kayıp yakınları, 1994’te Cizre’de katledilen Abdullah Düşkün ve Hakkari’de katledilen Mehmet Zeki Yılmaz’ın faillerini, 1988’de Silopi’de kaybedilen İsa Soysal’ın ise akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları tarafından her hafta Amed, Êlih ve Colemêrg’te düzenlenen “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemi bu hafta da devam etti. Üç kentte yapılan açıklamalarda katledilen Abdullah Düşkün ve Mehmet Zeki Yılmaz ile kaybedilen İsa Soysal’ın faillerinin bulunması çağrısı yapıldı.
AMED
İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 778’inci haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde biraraya geldi. Kayıplarının fotoğraflarının yer aldığı pankartı açan aileler, kaybedilen ve katledilen yakınlarının fotoğraflarını ellerinde taşıdı. Bu haftaki eylemde Şirnex’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde 1994’te gözaltında alındıktan 3 gün sonra cenazesi bulunan Abdullah Düşkün’ün failleri soruldu.
Düşkün’ün hikâyesini İHD Amed Şube yöneticisi Fırat Akdeniz okudu.
‘3 GÜN SONRA CENAZESİ BULUNDU’
Akdeniz, Düşkün’ün aile evinden sivil kıyafetli polisler tarafından 16 Nisan 1994’te gerekçe bildirilmeden gözaltına alındığını belirtti. Akdeniz, “Olaydan üç gün sonra bir minibüs şoförü evlerinin yakınlarında bir cenaze bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine Nisêbîn’e giden aileye köy muhtarı tarafından Abdullah Düşkün’ün saati ve elbisesi teslim edildi. Aile Abdullah Düşkün’e ait cenazenin köye defnedildiğini öğrendi” diye belirtti.
Düşkün’ün köyde defnedilmesine dair köyün muhtarının Jandarma’ya haber verdiğini ve işlemler yapıldıktan sonra defnedildiğini hatırlatan Akdeniz, “Bunun üzerine Abdullah Düşkün’ün annesi karakola gitti ve savcılığın olay yeri tutanaklarındaki fotoğraflardan oğlunu teşhis etti. Cenaze gömülmeden savcılık tarafından çekilmiş fotoğraflarda Abdullah Düşkün’ün kafasından vurulduğu anlaşılıyordu. Ailesi tarafından Savcılığa başvuru yapıldı ancak hukuki süreçte bir gelişme olmadı” dedi.
Açıklama oturma eylemi ardından sona erdi.
ÊLIH
İHD ve kayıp yakınları, 614’üncü haftada Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Êlih Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.
Bu hafta, Şirnex’ın Silopiya (Silopi) ilçesine bağlı Bozalan köyünün Karox mezrasında 1 Ocak 1988’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İsa Soysal’ın hikayesi İHD Êlih Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi tarafından okundu.
Soysal’ın kaybediliş hikayesi şöyle: “Evli ve üç çocuk babası İsa Soysal, evine gelen sivil giyimli kişiler tarafından zorla götürüldü ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Ailesi Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek İsa’nın kayıp olduğunu, orada olup olmadığını sorar, ancak olumsuz cevap alır. Soysal’ın yakınları döneme hâkim olan korku atmosferi nedeniyle 2009 yılına kadar resmi bir şikâyette bulunamadı. 2008 yılında gazeteci Faruk Arslan’ın kaleme aldığı ‘Karakutu: Ergenekon’un Karanlık İsmi Tuncay Güney’ isimli bir kitapta JİTEM tarafından öldürülen birçok kişinin Silopi Botaş Askeri Tesislerine gömülmüş olduğu beyanı yer alıyordu. Bunun üzerine yakınları Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve bahsi geçen yerlerde kazı yapılması talep edildi. Yapılan kazıda kemik ve giysi parçalarına ulaşıldı ancak İsa Soysal’a ait herhangi bir bilgiye ulaşamadı. İsa Soysal o tarihten beri hala kayıp.”
Açıklama oturma eylemi ile son buldu.
COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerini bu hafta da Gever ilçe merkezindeki Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi.
Açıklamaya, Barış Anneleri, ÖHD ve DEM Parti yöneticileri katıldı. Açıklama öncesinde gözaltında kaybedilen ve faili meçhul şekilde katledilenlerin fotoğraflarının yanı sıra “kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartı açıldı.
İHD Colemêrg Şube Sekreteri Pınar Zengin, Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde 2 Şubat 1994 yılında kar maskeli 5 kişi tarafından kaçırılan ve cansız bedeni 4 gün sonra 60 kurşunla katledilmiş halde Manîs köyünde bulunan Mehmet Zeki Yılmaz’ın yaşam hikâyesini okudu. Okunan yaşam hikâyesinin ardından Mehmet Zeki Yılmaz’ın yakınları tarafından gönderilen mesajlar paylaşıldı.
Açıklama oturma eylemi ile sona erdi.
/Mezopotamya Ajansı/