🔴 Kerkük’te Kürtlere ait gasp edilmiş 900 bin dönümden fazla arazinin iade süreci başladı.
900 bin dönüm Kürt çiftçilere ait tarım arazisi, Irak’ın önceki yönetiminin Kuzey İşleri Komitesi’nin kararlarıyla gasp edilmişti.
Bu araziler, Baas Partisi yönetiminin demografik değişim ve Araplaştırma politikası çerçevesinde gasp edilmiş, kararlar Kuzey İşleri Komitesi tarafından çıkarılmıştı.
Kuzey İşleri Komitesi’nin yetkisi, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi vilayetlerinin işlerini yönetmekti.
Kerkük Irak Parlamento üyesi Sebah Habib, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, son iki hafta içinde Kuzey İşleri Komitesi’nin kararlarına göre Kürtlerden alınan ve yaklaşık 900 bin dönüm olan bu arazilerin çözümü için birkaç toplantı yapıldığını belirtti.
Baas Partisi rejiminin yıkılmasından sonra, bu arazilerin Irak Bakanlar Kurulu’nun 2012 yılı 29 numaralı kararına göre sahiplerine iade edilmesi gerekiyordu ancak bu uygulanmamıştı.
Sebah Habib, anlaşmaya ve toplantılara göre bu sorunun bir form aracılığıyla çözüleceğini belirtti.
Sebah Habib’in söylediğine göre, vatandaşlar kendi arazilerini almak için bir form dolduracak ve Bakanlar Kurulu’nun 29 numaralı kararına göre arazilerini alabilecekler.
“Yerleştirilen Arapların adına yapılan sözleşmeler iptal ediliyor”
Kuzey İşleri Komitesi’nin kararıyla yerleştirilen Arapların adına iki şekilde yapılan sözleşmeler iptal edildi.
140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komitesi üyesi Kakereş Sadık, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, bu sorunun iki bölümden oluştuğunu, bunlardan birinin onlar için yapıldığını ve 3 bin dönümden fazla arazi olduğunu belirtti.
Sadık, Tarım Bakanlığı’nın Kerkük’ün Şivan ve Qarahençir bölgelerindeki sözleşmeleri de iptal ettiğini açıkladı.
Kakereş Sadık’ın söylediğine göre, diğer araziler de gasp edildikten sonra yerleştirilen Arapların adına kaydedilmiş ve yaklaşık 3 bin sözleşme iade edilecek.
Kerkük siyasetçisi Kakereş Sadık, bu sözleşmelerin Adalet Bakanlığı’na bağlı olduğunu ve Kuzey İşleri Komitesi kararlarının iptali belgesinin Kerkük idari yetkililerine gönderileceğini bildirdi.
/rûdaw/