Fatma Dik- Thiel’in, Türkiyeli göçmenlerin Almanya’daki göç tarihlerine ve öykülerine önemli bir katkı olarak görülen kitaplarına bir yenisini daha ekledi. “GÖÇ ve DEMANS III – Avuçlarımda Hâlâ Sıcaklığın Var” ismini verdiği kitabı Dünya Kitabevi tarafından yayımlandı.
Kitabın arka kapak yazısında da belirtildiği gibi yazar, “bıkmadan, üşenmeden, birçok huzur ve bakımevinde yaşamakta olan (hasta) insanları ve onların birinci derecedeki yakınlarını arayıp bulmak ve neler yaşadıklarını (şimdilik sağlıklı olan) insanlara hatırlatmak amacıyla girişmiş bu kitap çalışmasına.
“Bir gün herkes göçmen olabilir” deyişine, “Evet, bir gün herkes göçmen olabilir ama her göçmen içindeki derinliği ancak kendisi bilir” diyerek kendine bir misyon yüklemiş ve onun için yazmış, göçün öyküsüne sahip çıkmış, göç hafızasınız gelecek nesillere aktarmak istemiş.
1961 yılında İstanbul Sirkeci Garı’ndan kalkan trenle başlayan göç öyküsü yeni kuşaklarla geleceğe doğru evriliyor… Kitapta birçok kişinin öz yaşam öyküsüne yer verilmiş. Bunların bir bölümü yazarla yaptıkları röportajlarla, bir bölümü ise doğrudan kendi kaleme aldıkları yazılarla göç tarihimize tanıklık ediyorlar…
Bu öykülerde acı, hasret, pişmanlıklar, özveri, hasta hasta çalışılarak tüketilen ömürler var…
Ancak elbette bununla sınırlı değil okuduklarımız: İçinde bulunulan çeşitli zorluklara karşın büyük başarı öyküleri, yeni kuşaklara övünülecek bir “miras” bırakmışlar… Almanya’nın yeniden doğuşunda ve yapılanmasında önemli düzeyde yer almışlar ve çok kültürlü yaşama yaptıkları katkılarla iz bırakarak aramızdan ayrılmışlar…
Yazar, “Bir gün herkes terkedilmiş bir eve benzeyecek, dışı harabe içi hatıra dolu” sözüyle göç tarihimizin isimsiz kahramanları “demans” hastası insanların dünyasına da sokuyor bizi… Ve bu kitabın sayfalarını aralayarak göç öykümüzde bir gezintiye davet ediyor…