Kobani Davası’nda karar duruşması yarın yapılacak

GündemPolitika

18’i tutuklu 108 HDP’li siyasetçinin yargılandığı Kobani Davası’nın karar duruşması yarın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülecek.

Duruşmada mahkeme heyetinin kararını açıklaması bekleniyor.

IŞİD terör örgütünün saldırdığı ve katliam yaptığı Rojava’nın Kobani kentinde yaşanan dramın protesto edildiği 6-8 Ekim 2014 tarihindeki olaylar bahane edilerek haklarında iddianame hazırlanan HDP’li siyasetçilere yönelik olarak mesnetsiz, yasal dayanaktan yoksun ve tamemen siyasi amaçlar doğrultusunda açılan ve Kobani Kumpas Davası olarak da bilenen dava uzun süredir devam ediyordu.

Davada, HDP’nin atmış olduğu bir twetten yola çıkarak (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bunun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dair karar vermişti.) ‘azmettiricisi’ olmakla suçlanan eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere 108 HDP’li siyasetçi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezaları isteniyor.

Demirtaş ve Yüksekdağ’a 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi

İddianamenin kabulünden sonra davanın ilk duruşması, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Nisan 2021’de Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görüldü.

Davanın 14 Nisan 2023’deki duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Cemalettin Şimşek esasa ilişkin son görüşünü açıkladı.

Savcı esas hakkındaki mütalaasında, tutsaklar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Ahmet Türk, Bircan Yorulmaz, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Cihan Erdal, Nazmi Gür, Dilek Yağlı, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, İbrahim Binici, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün, Meryem Adıbelli, Sibel Akdeniz, Mesut Bağcık, Nezir Çakan ve Aynur Aşan’ın “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

Ayrıca Demirtaş, Şenoğlu, Türk, Yorulmaz, Ürküt, Altınörs, Tan, Bilgen, Ata, Tuğluk, Yağcı, Yorulmaz, Barmaksız, Erdal, Gür, Yağlı, Ayna, Önder, Yıldırım, Kışanak, Kubilay, Şengül, Çelik, Oduncu, Tuncel ve Karaman için de ”6’şar kez daha ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması ” talep edildi.

Savcı mütalaasında, aynı gerekçeyle Nezir Çakan ve Sibel Akdeniz’in 4’er kez, Meryem Adıbelli’nin ise ”1 kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesi” yönünde görüş açıkladı.

Demirtaş’tan tarihi savunma

Tutsak Kürt siyasetçi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve tutsak HDP’li siyasetçiler mahkeme boyunca yaptıkları savunmalarda sahte deliller ve ‘gizli tanıklar’ eşliğinde açılan davanın meşruiyetinin olmadığını, davanın ‘siyasi intikam davası’ olduğunu ve bu amaçlı açıldığını ileri sürerek iddiaları reddetiler ve sahte delilleri çürüttüler.

Demirtaş ayrıca 25 Aralık 2023 tarihinde başladığı savunmasını 10 Ocak’ta tamamladı.Demirtaş’ın savunmasında Kürt sorunun temel nedenlerini ve tarihsel boyutunu ele aldı. Kürt sorununun çözümü için öneriler yaptı.

Gerek iddianameyi hazırlayan savcıların gerekse davayı gören hakimlerin tarafsız olmadığına ve talimatlarla karar verdiklerini öne süren Demirtaş, “siyasal İslamcıların attığı iftiralardan dolayı” yargılandıklarını açıkladı.

Demirtaş’ın savunması Onurlu Yaşam Savunması başlığı altında kitaplaştırıldı.

İlginizi Çekebilir

Avrupa Birliği’den İsrail’e çağrı: Refah’taki operasyonları derhal durdur
İran Meclisi, cumartesi gününü hafta sonu tatiline ekledi

Öne Çıkanlar