Kobani: Türkiye ve Suriye Kürt halkının bir statüye sahip olmasını istemiyor

GenelGündem

 SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani, Suriye ile temaslarına dair “Aramızda görüş alışverişi var. Ancak anlaşma yok. Suriye rejimi daha çözüme hazır değil” dedi. Kobani, Türkiye ile diyalogun başlamasının ise “işgalin sonlandırılmasına” bağlı olduğunu söyledi.  

 Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani, ANHA‘nın sorularını yanıtladı.

Kobani, Suriye rejimi ile olan temasları ve Türkiye’nin saldırıları gibi birçok konuya değindi. 

Kobani,“Özellikle Suriye rejimi, diyalog ve çözüm yollarını reddettiği için bize karşı doğru olmayan (haksız) bir savaş yürütüyor. Kuzey ve Doğu Suriye’deki farklı bileşenlerin birliğini fitne ve hilelerle bozmaya çalışıyorlar. Türk devleti ise Özerk Yönetim projesini ve SDG’yi ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bazı bölgelerimizi işgal etti ve hâlâ daha birçok bölgeye göz dikmiş durumda” ifadelerini kullandı.

“Türkiye gibi işgalci devletler ile Suriye rejimi, Kürt halkının gerçekliğini kabul etmekten korkuyor” diyen Kobani, “Kürt halkının bir statüye sahip olmasını istemiyorlar. Herkesle diyaloğumuz var, ancak Kürt halkının statüsünün tanınması noktasında sorunlar var; karşıtlığın sebebi de buradan kaynaklanıyor. 12 yıl öncesine dönmemiz mümkün değil” dedi.

 TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİSİ

 SDG Genel Komutanı,  Türkiye-Suriye ilişkisine ilişkin şunları söyledi:

 “Suriye rejimi ve Türk devletinin anlaşabileceği bazı noktalar olsa da her iki tarafın da farklı istekleri bulunuyor. Rejim, Türkiye’nin muhalif gruplardan, İhvan-ı Müslim’den, İdlib, Efrin ve Serêkaniyê’deki silahlı güçlerden vazgeçmesini istiyor. Aynı zamanda, Türk devletinin bu bölgelerden çekilmesi gerektiğini vurguluyor. Böylece Türkiye’nin bu güçlere verdiği desteği keserek, asıl hedefi olan bölgeleri yeniden kontrol altına almayı amaçlıyor. Türkiye’nin benzer taleplerde bulunma ihtimali mevcut. Hatta Suriye rejimi de bu isteklere kapalı olmayabilir ve zaman zaman dile getiriyor. Ancak bu sürecin uygulanması oldukça zor; imkansız olmasa da çok güç. Bu konuda daha fazla zamana ihtiyaç var. Örneğin, 12 yıllık süreçte Suriye rejimi pek çok kişiyi karşına aldı ve Türkiye, silahlı grupları ve ailelerini İdlib’de bir araya topladı. Şimdi ise onları Efrîn’e götürüyor. Herkes bir çözüm arayışında, ancak Türkiye, bu grupların tekrar Türkiye’ye dönmelerine izin vermiyor; Türk kamuoyu da bu duruma karşı çıkıyor. Suriye rejimi de bu kişileri kabul etmiyor. Sorun oldukça derin ve kısa sürede çözülebileceğini düşünmüyorum.”

 ‘SURİYE REJİMİ YAKLAŞIMINI GÖZDEN GEÇİRMELİ’

 “Suriye rejimiyle 12 yıldır diyalogla çözüme ulaşmaya çalışıyoruz ve rejimle çözümün olacağına inanıyoruz” diyen Kobani, “Bugünden itibaren çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aramızda görüş alışverişi var. Ancak anlaşma yok. Çünkü Suriye rejimi daha çözüme hazır değil. 2011 öncesi duruma dönmek için şartları var. Konuyu sadece af bağlamında değerlendiriyor. Suriye’de Kürt sorunu çok büyük. Şimdiye kadar rejim haftada sadece 2 Kürtçe dersi kabul etti. Geniş kapsamlı bir çözüm yaklaşımı yoktur. Daha önce sınır kapısı, ekonomik konular, ticaret, eğitim gibi uygulanması kolay olan kimi konularda anlaşmaya varmak istedik. Ama rejim buna da açık değil. Suriye rejimi, çözüm konusundaki yaklaşımını gözden geçirmeli ve Özerk Yönetim’in çabalarını bir fırsat olarak görmeli. Suriye’yi huzura kavuşturacak ve sorunları çözecek olan yol budur” şeklinde konuştu.

 ‘TÜRKİYE’YE ŞARTIMIZ İŞGALİN SONA ERDİRİLMESİ’

 Tüm kesimlerle diyaloğa açık olduklarını söyleyen Kobanî, son olarak şunları söyledi:

“Türkiye ve ona bağlı olanlar için temel şartımız öncelikle işgalin sona erdirilmesinin tartışılmasıdır. Onların şartları var, bizim de şartlarımız var. Şartımız Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’deki işgalin sona ermesidir. Bu çerçevede sorunları kendi aramızda çözmek için bu güçlerle görüş alışverişine açığız. Türk devleti de silahlı grupları destekliyor, işgalci bir güçtür. İşgali bitirmeleri konusunda onlarla görüş alışverişi için hazırız. Fakat bu biraz zordur. Çünkü Türk devleti şimdi saldırı pozisyonunda ve Kürtlere saldırıyor. Medya Savunma Alanlarına ve buraya her gün saldırıyor. Ama ilkesel olarak çözüm için diyaloğa açığız…”

/MA/ 

İlginizi Çekebilir

Almanya’da dönerin adı değişecek mi?
Rusya: Avrupa Birliği’ne karşılık vereceğiz

Öne Çıkanlar