Köln: Kemal Uzun hayatını kaybetti

GenelGündem

Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER)’in son genel sekreteri , Almanya’da faaliyet gösteren Türkiye- Almanya İnsan Haklarıyla Dayanışma Derneği TÜDAY’ın kurucusu, Türk- Kürt Dostluk Girişimi Sözcüsü ve Kürt halkının saygın dostlarından Kemal Uzun, Köln’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kemal Uzun’un naaşı bugün Köln’den Ankara’ya götürülecek ve Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Uzun için önümüzdeki günlerde Köln’de geniş katılımlı bir tören düzenlenmesi planlanıyor.

TÜDAY’dan açıklama

Uzun’un kurucuları arasında olduğu TÜDAY’dan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

TÜDAY kurucularından Kemal Uzun’u yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Kemal Uzun, 1940 yılında Artvin/Ardanuç’ta dünyaya geldi. İlkokulu yöresinde bitirdikten sonra Kars ili sınırları içindeki altı yıllık ve yatılı olan Cilavuz İlköğretmen Okulunun sınavını kazanarak orta öğrenimine orada devam etti ve ilkokul öğretmeni oldu. Ağrı ve Arhavi’nin köylerinde beş yıllık ilkokul öğretmeni olarak görev yaptı. 1965 yılında ise öğrenimine devam amacıyla Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü-Eğitim Bölümüne girdi ve yüksek öğrenimini başarıyla tamamladı.

Kemal Uzun, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilkokul öğretmenliği, ilköğretim müfettişliği, yöneticilik ve eğitim uzmanlığı gibi değişik görevlerde 18 yıl görev yaptı. Birçok yurtsever ve idealist öğretmen gibi o da örgütlü ve sendikal mücadelenin önemini görerek önce TÖS (Türkiye Öğretmenler Sendikası) ve sonra 1971 yılında kurulan TÖB-DER (Tüm Eğitim ve Öğretim Emekçileri Birleşme ve Dayanışma Derneği) içinde yer aldı. Bu alanda verdiği aktif mücadele ile 1978 yılında 240 bin üyeli TÖB-DER’in genel sekreteri oldu.

12 Eylül 1980 darbesi öncesi aranan ve kaçak yaşamak zorunda bırakılan biri durumuna düştü. İki yıl ülkesinde kaçak olarak yaşadıktan sonra 18 Aralık 1981 tarihinde Federal Almanya’ya iltica etmek zorunda kaldı. Devrimci Yol hareketi içindeki mücadelesini 1984 yılı ortalarına kadar burada da sürdürdü. Kemal Uzun, 1989 yılı mayıs ayında kurulan derneğimiz TÜDAY’ın kurucuları içinde yer alarak örgütlü mücadelesine insan hakları alanında devam etti. Derneğimizin kuruluşuna çok önemli katkılarda bulundu.

Kuruluşumuzun ilk yıllarında aktif görevler üstlenen Kemal Uzun’un çalışmalarında Kürt sorunu özel bir öneme sahipti. Kürt siyasal hareketi ile dayanışma içinde oldu, Kürt sorununda çözüm ve barış için mücadele etti. Hem derneğimiz bünyesinde hem de derneğimizin de katkısı ile kurulan birçok barış girişiminde Kürt sorununun barışçıl çözümü için faaliyetler yürüttü.

Türk-Kürt Dostluk Girişimi, Türk-Kürt Dostluk Derneği ve Barış Köprüsü girişiminin kurucuları içinde yer aldı; bu kuruluşların sözcülüğünü üstlendi. Kemal Uzun, bu faaliyetlerinin yanında basın-yayın alanında da önemli çalışmalar yürüttü. Barış girişimleri adına çıkarılan birçok bülten ve derginin, yayımlanan kitapların hazırlanmasında birinci derecede rol oynadı. Bu yoğun çalışmalar yanında yazar olarak da ürünler vermeyi başardı. “Türkiye’nin Avrupa Birliği Yolundaki Engeli Kürt Sorunu” isimli kitabından sonra kendi yaşamını anlattığı “Yaşanmış Gibi Yaşanmamış Bir Ömür” kitabı yayımlandı. Yaşamının büyük bölümünü kendi topraklarından uzak Köln’de sürgünde geçiren Kemal Uzun, demokrasi ve insan hakları mücadelesinin inatçı ve kararlı bir neferi oldu. Bu mücadele içinde bir öğrenci olmayı başardı; kendine ve geçmiş mücadelesine eleştirel yaklaşmayı bilen ve bu anlamda kendini aşan yanıyla birçoğumuza örnek oldu.

O, hem Türkiye demokrasi mücadelesi hem de yurt dışında verdiğimiz toplumsal mücadelede iz bırakarak aramızdan ayrıldı. Yaşamı boyuncu savunduğu devrimci ve demokratik değerler, bizlere ışık tutmaya devam edecektir. Anısı ve mücadelesi önünde saygıyla eğiliyor, başta ailesi, yakınları ve mücadele arkadaşları olmak üzere tüm insan hakları savunucularına başsağlığı diliyoruz.

İlginizi Çekebilir

İmamoğlu’nun diploma davası Silivri’de başlıyor
Birleşmiş Milletler’den Şam’a çağrı: SDG ile müzakere edin

Öne Çıkanlar