‘Kötü’ yemeği yemeyen tutsaklara iletişim cezası

 Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi idaresi, yemekler kötü olduğu için yemeyen tutsaklar hakkında  “yönetimi protesto ediyorlar” iddiasıyla başlatılan soruşturmada iletişim cezası verdi.
Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi idaresi, verilen yemeklerin “kötü” olması nedeniyle yemeyen ve kantinden aldıkları aperatif yiyecekleri tüketen tutsaklara, “cezaevi yöntemini protesto ediyorlar” iddiasıyla disiplin soruşturması başlattı. Başlatılan soruşturma kapsamında tutsaklara iletişim cezası verildi.
 Tutsak Özgür Sevim, 2 aylık iletişim yasağı disiplin cezası başlamadan önce annesi Behiye Sevim’le yaptığı telefon görüşmesinde yaşananları aktardı.
Oğlu ile yaptığı telefon görüşmesini anlatan anne Behiye Sevim, “Oğlum yemeklerin yenilmeyecek kadar kötü olduğunu söyledi. Kantinde aldıkları aperatiflerle yemek ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Bu durumu gören cezaevi yönetimi, ‘Bizi protesto ediyorsunuz’ diyerek 2 ay telefon yasağı getirmiş. Bu keyfi bir karardır. Bu kabul edilecek bir durum değil. Şikâyetçi olacağım” dedi.
KARARA TEPKİYE 10 FARKLI SORUŞTURMA
Oğlunun, 2 aylık iletişim yasağı kararına karşı tepki gösteren tutsaklar hakkında farklı iddialardan soruşturma başlatıldığını kendisine aktardığını söyleyen Behiye Sevim, “Oğlum ve arkadaşları verilen cezaya tepki göstermek amacıyla ses çıkarma eyleminde bulunmuşlar. Oğlum, ses çıkarma eyleminden kaynaklı haklarında 10 farklı disiplin soruşturması başlatıldığını söyledi. Oğlum ve arkadaşlarına bundan ötürü 4 ay aile görüş yasağı getirilmiş. Nisan ayına kadar görüş yasak. İnsan hakları nerede? Davacı olacağım” ifadelerini kullandı.
Oğlunun, cezaevinde sadece yemeklerin kötü olmadığını, cezaevinin temizlik ve hijyen konusunda da kötü bir durumda olduğunu aktardığını  ifade eden Behiye Sevim, “Oğlum, cezaevi yönetiminin bilinçli olarak koridorları temizlemediğini söyledi. Enfeksiyon kapabilirler, hasta düşebilirler. Koridorların kir içinde olduğunu söyledi” dedi.
Anne Behiye Sevim, yaşananlara karşı insan hakları örgütlerinden destek istedi.
ÖZGÜR SEVİM HAKKINDA 
Özgür Sevim, Mêrdîn’in Nisebîn (Nusaybin) ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği 31 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Sevim’e, “ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozma”, “kasten öldürme”, “kamu malına zarar verme” ve “tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması ve el değiştirilmesi” iddialarından ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası verildi. Ceza, 11 Ekim 2022’de Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tarafından onandı.
/MA/

İlginizi Çekebilir

Valilikten Rojin Kabaiş’in adının kadın merkezine verilmesine engel
Trump’ın yakın arkadaşı Barrack ABD’nin Ankara Büyükelçisi oluyor

Öne Çıkanlar