🔴 Rusya’nın devlet kontrolündeki yayın organı Vedomosti, Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Aralık ayının başlarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısı için Malta’ya gideceğini duyurdu.
Onaylanması halinde Lavrov, Rusya’nın 2022 başlarında Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinden bu yana ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ülkesini ziyaret etmiş olacak.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Etkinliğe ev sahipliği yapan ülke, tüm (AGİT) üye devletlerin çalışma fırsatı bulmasını sağlamalıdır,” dedi.
Lavrov en son Aralık 2021’de, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaş başlatmasından iki ay önce, yine Stockholm’deki bir AGİT bakanlar konseyi toplantısı için bir AB ülkesini ziyaret etmişti.
Aralık 2022’de, Rusya’nın savaşından neredeyse bir yıl sonra, AGİT Polonya’da Łódź’da toplandı. Ancak Varşova hükümeti Lavrov’un ülkeye girişini reddetti.
Geçen yıl toplantı AB dışında, Batı Balkan ülkesi Kuzey Makedonya’da gerçekleşirken Lavrov oturuma bizzat katılmıştı.
Lavrov’un 2023 gezisi, Kremlin’e yönelik mevcut yaptırımlara son dakikada getirilen istisnalar nedeniyle Kiev’in sert eleştirilerine yol açtı.
Bir AB üyesi olan Bulgaristan, Lavrov’u taşıyan uçağın Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’e giderken ülkenin hava sahasından geçmesine izin verdi.
İzin geçici olup, planlanan uçuş tarihi ve saatinden sadece üç saat öncesi ve 72 saat sonrası için geçerliydi. AB adayı bir ülke olan Kuzey Makedonya da bu ziyaret için benzer bir izin tanımladı.
Ukrayna, Letonya, Estonya ve Litvanya ise toplantıyı boykot etti.
AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeniyle neredeyse tüm Avrupa ülkeleri hava sahalarını Rus uçaklarına kapatmış durumda.
Buna ek olarak AB, Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Moskova’nın Şubat 2022’deki saldırı savaşında yer alan diğer kişilere karşı yaptırımlar uyguladı.
Ancak Brüksel, Rusya’nın en üst düzey diplomatına seyahat yasağı getirmedi.
Malta tarafından onaylanması halinde Lavrov’un bu yılki toplantıya katılımı Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’nde ciddi soru işaretlerine yol açacak.
AB üyesi ülkelerin tamamı Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da 57 ülkeden oluşan bölgesel güvenlik odaklı bir örgüt olan AGİT’in katılımcı üyesi durumunda.
/euronews/