Lezgin Botan’dan ”Almanya’da Kürt Üniversitesi” ile ilgili zorunlu bir açıklama

GenelGündem

Avrupa Kürt Dil Platformu temsilcisi Lezgin Botan, Almanya’da kurulması planan ancak kamuoyunda ‘açıldığı’ haberleri yayınlanan Kürt Üniversitesi ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Botan açıklamasında şunları belirtti:

”Merhaba Dostlar, malumunuz olduğu üzere son günlerde sosyal medyada Almanya’da henüz kuruluş sürecinde olan çok dilli eğitim verecek Kürt Üniversitesiyle ilgili yalan yanlış bilgiler dolaşıma sokulmuş durumda.

Suya susamış toprak misali Kürt halkının da diline ve kültürüne dair iyileştirici gelişmelere aşırı derecede duyarlılık gösterdiğini biliyoruz.

Dolayısıyla konuya dair serüvenimizi kısaca kamuoyunun bilgisine sunmak kaçınılmaz bir sorumluluk haline gelmiştir.

11 Ocak 2024 yılında bir grup arkadaşlarımızla birlikte Avrupa’da Kürtçe Öğrenimin yaygınlaştırılması için bir girişim başlattık. Sonra bu girişime Avrupa’daki bir çok Kürt Enstitünün de desteği ve katılımıyla 21 Şubat 2024’te Avrupa Kürt Dil Platformu kuruldu.

Kısa adı PZK-E olan bu platform Kürt Dili, Kültürü ve Tarihiyle ilgili çalışma yürüten şahıs, kurum ve akademik çevrelerle diyalog kurarak ortak çalışma imkanları aramaya başlamıştır.

Bu kuruluşlardan biri de Dresden Kentinde faaliyet gösteren Alman-Kürt Forumu adlı kuruluştur.

Kısa adı DKF olan bu kuruluşun Dresden Üniversitesi bünyesinde kurmaya çalıştığı Kürdoloji çalışmalarına PZK-E olarak çalışmalarına destek olduk.

Dresden Üniversitesindeki dostlarımızla yürüttüğümüz tartışmalar sonucunda Kürtçe Eğitim veren bir üniversite fikri ortaya çıktı.

Yaklaşık bir buçuk yıldır süren çalışmalar sonucunda üniversitenin resmi kuruluş süreci tamamlandı.

Bunun üzerine PZK-E ve DKF olarak 25-26 Nisan 2025 tarihinde yüze yakın akademisyen, kürdolog ve yapay zeka teknolojileri uzmanlarından müteşekkil bir konferans yapıldı.

Bu konferans esnasında üniversitenin kuruluşu rektörlük görevini üstlenen Prof. Christoph Scholz tarafından ilan edildi.

Geldiğimiz aşamada Üniversitenin resmi kuruluş süreci tamamlandı. Rektörüyle birlikte on profesör kuruluşunda yer almaktadır.

İdari olarak yani mütevelli heyeti onbir kişiden oluşmaktadır.

Geçici bir binası mevcuttur.

Akademik kadroda yer almak isteyen onlarca öğretim görevlisi CV’lerini göndermiş bulunmaktadır.

Üniversitenin eğitim dili Kürtçenin yanısıra Almanca ve İngilizce olarak belirlenmiştir.

Üniversitenin kısa adı IKHS’dir

Üniversitenin faaliyetlerini sürdüren (ikaus e.V.) kısa adıyla bir vakıf mevcuttur.

Ayrıca üniversitenin bünyesinde Kürdoloji Bölümü ve ona bağlı edebiyat, tarih, sosyoloji, kültür sanat, inanç tarihi, felsefe gibi bölümler olacak!

Almanca ve İngiliz mühendislik ve teknoloji bölümleri olacak!

Başta Dresden Üniversitesi olmak üzere Süleymaniye, Hewler, Duhok Newroz Üniversitesinin tecrübelerinden istifade edilecek.

Önümüzdeki günlerde Rojava’daki üniversiteler heyetimiz tarafından ziyaret edilecekler.

Yine Almanya’da çeşitli üniversitelerle paralel çalışmak için davetler aldık.

Bütün bu sürecin sonunda henüz gidecek çok yolumuz var.

Bunlardan en önemlisi üniversitenin faaliyetlerini yürütmesi için belirlenen bütçenin tedarik edilmesi lazım. Bunun için önümüzdeki günlerde yapacağımız bağış kampanyası üniversitenin bağlı bulunduğu vakfın banka hesap numarası üzerinden herkes bağışta bulunabilir.

İkincisi eylül ayında öğretim görevlisi olarak görev yapacak akademisyenlerle bir toplantı yapılacak. Burada öğrenci alım şekli, başvuru masrafları, başvuru formları, program, materyal ve müfredatın hazırlanması çalışmaları planlanacaktır.

Dolayısıyla öngördüğümüz gibi çalışma takvimimiz işlerse 2026 eğitim yılın başında bir resepsiyonla açılışımızı yapacağız!

Bu takvimin dışında sosyal medyada dolaşan bilgilere itibar edilmemelidir.

Arzu eden üniversitenin aşağıdaki Web. sayfasını ziyaret edebilir…”

Ikhs.de

PZK-E Sözcüsü

Lezgin Botan

 

İlginizi Çekebilir

Rusya’dan Almanya Başbakanı Merz’in menzil açıklamasına tepki
‘Savcı Kılıçdaroğlu’na Mesaj Gönderdi’ iddiası ortalığı karıştırdı

Öne Çıkanlar