Malatya’da depremden kalan molozlar Alevi köylerinden oluşan Mamurek’e dökülüyor. Köylüler bu durumdan rahatsız. Molozların dökülmesi nedeniyle ektikleri tarım ürünlerinin güvenirliliğinin olmadığını belirten Nazife Onay, “Yerleşim ve tarım alanı olmayan birçok yer var ama yakıttan tasarruf ederek insan sağlığını tehdit ediyorlar. Molozların döküldüğü yer uluslararası prosedürlere uygun değil” dedi.
Malatya’da depremden sonra oluşan enkazların molozu Battalgazi İlçesine bağlı Mamurek Mahallesi’nde üç Kürt Alevi köyünün yanı başına dökülüyor. Söğüt, Elmalı ve Balıklıdere köylerinden oluşan Mamurek’te yaklaşık 300 hane ve bin 500 nüfus bulunuyor.
Bölgeye dökülen molozların asbest tehlikesi yarattığı için yaşam alanlarına yakın bölgeye dökülmesine karşı çıkan köylüler, suç duyurusunda bulunduktan sonra daha fazla moloz dökülmeyeceği yetkililer tarafından köylülere bildirildi.
Mamurek’te yaşayan Nazife Onay, köylerine dökülen molozların yarattığı tehlikeyi ve yaşadıkları zorlukları CAN TV mikrofonuna anlattı.
“ÇOCUKLARIMIZ KESİN HASTA OLACAK”
Molozların dökülmesi nedeniyle ektikleri tarım ürünlerinin güvenirliliğinin olmadığını belirten Nazife Onay, “Asbest, soluduğumuz havaya ve yer altı sularına karışacak. Bu durum bizi çok korkutuyor ve bize hiçbir bilgi verilmeden molozlar köyümüze döküldü. Suç duyurusunda bulunduktan sonra moloz dökülmesi şu anda durduruldu ve daha fazla moloz dökülmeyecek deniliyor ama artık şehir merkezine moloz dökülmeyip köyümüze döküleceği yönünde bilgiler alıyoruz. Burada yaşayanları göç ettirmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. Bugün kendimizi geçelim, çocuklarımız kesin hasta olacak” diye belirtti.
“HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM VAR”
Molozların döküldüğü yerin köye çok yakın olduğu için halk sağlığını tehdit eden bir durum olduğunu vurgulayan Onay, “O yüzden kesinlikle buraya moloz dökülmemeli ve burada ayrıştırma yapılmamalı. Zaten molozların dökülmesi bir felaketti ayrıştırma ise 10 kat daha fazla zararlı olacak. Yerleşim ve tarım alanı olmayan birçok yer var ama yakıttan tasarruf ederek insan sağlığını tehdit ediyorlar. Molozlar, uluslararası prosedürlere uygun bir şekilde dökülmüyor. Bu durum kayısı ticaretini de etkileyebilir” dedi.
Kaynak: Pirha Kamil Murat DEMİR/MALATYA