Artı Gerçek – Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde ancak doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlarda başvurulması gereken “pazarlık usulü” ihale yöntemine yapılan kanalizasyon ihalesinde başvurdu.
Belediye bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) Genel Müdürlüğü tarafından 19 Ocak’ta “Muhtelif mahallelerde içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon inşaat yapım işi” adı altında bir ihale açıldı. Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) 21’inci Maddesinin (B) fıkrası kapsamında gerçekleştirilen ihale “pazarlık usulü” ile yapıldı.
16 MİLYON TL’LİK İHALE
Yaklaşık maliyeti 16 milyon 590 bin 425,67 TL olarak belirlenen ihaleye 4 firma katıldı ve yüzde 5’i bulmayan kırımla 15 milyon 844 bin 700 TL bedelle “Mehmet Emin Nebioğlu Mühendislik” isimli şahıs şirketine verildi. Firma ile 5 Şubat tarihinde imzalanan sözleşmede işin yapılacağı yerler, “muhtelif mahalleler” olarak tanımlanarak adres gösterilmedi.
SAYIŞTAY UYARMIŞTI
MARSU’da daha önce incelemelerde bulunan Sayıştay, hazırladığı raporunda KİK’in 21B maddesi nedeniyle kayyım yönetimine uyarıda bulunmuştu.
Hangi hallerde yapılabileceği kanunda açık şekilde belirtilmesine rağmen mevzuata aykırı şekilde “pazarlık usulü” ihaleler yapıldığını tespit eden Sayıştay, öne sürülen “koronavirüs” gerekçesini de kabul etmemişti.
AYNI ŞİRKETE BİR BAŞKA İHALE
Aynı firma yine MARSU Genel Müdürlüğü bünyesinde 15 Ocak tarihinde yapılan “açık usul” yöntemi ile yapılan “Mardin İli Midyat İlçesi Zeynel Abidin Erdem Bulvarı Kanalizasyon Şebekesi Ve Yatay Delgi Yapım İşi” ihalesini de aldı. Yaklaşık maliyeti 2 milyon 765 bin 511,70 TL olarak belirlenen ihale, Nebioğlu Mühendislik’e 3 milyon 150 bin 460,50 TL bedelle verildi.
FİRMANIN FİŞ KOLLARINDA YAPIM İŞLERİ YOK
Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki bilgilere göre, Mehmet Emin Nebioğlu Mühendislik şirketi 2016 yılında 100 bin TL sermaye ile Batman’da kuruldu. Sonraki yıllarda sermaye artırımına gitmediği görülen şirketin faaliyet alanı “Mevcut ikamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların yeniden düzenlenmesi veya yenilenmesi (Büyük çaplı revizyon)” olarak tanımlanmış durumda. Firmanın fiş kolları arasında yapım işleri ise görünmüyor. (MA)