14 Mayıs seçimlerinde parlamento aritmetiği önemli ölçüde değişti. 2018’deki seçimlerde 344 milletvekili çıkaran AKP ve MHP’nin içinde yer aldığı Cumhur İttifakı, resmi olmayan sonuçlara göre yaklaşık yüzde 4 oy kaybetmesine karşın, 323 milletvekili ile yine Meclis’te çoğunluğu elde etti.
Yüzde 35 oy alan alan CHP ve İYİ Parti’nin içinde yer aldığı Millet İttifakı 212, yüzde 10,5 oy alan Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi’nin içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı ise 65 milletvekiliyle temsil edilecek.
Milletvekilliği seçimlerinde en yüksek oy kaybını AKP yaşadı. CHP oylarını yüzde 3 artırdı ancak listelerinden aday gösterdiği ittifak partilerinin ayrılmasının ardından, sandalye sayısı, önceki döneme göre düşmüş olacak.
İYİ Parti ve MHP oy oranlarını büyük ölçüde korudu. Yeşil Sol Parti listesinde seçime giren HDP de yaklaşık yüzde 3 oy ve 6 milletvekili kaybetti.
AKP, CHP, MHP, Yeşil Sol Parti ve İYİ Parti Meclis’te grup kuracak sandalye sayısına ulaştı. HÜDA PAR, Demokratik Sol Parti, Türkiye Değişim Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Türkiye İşçi Partisi de ittifaklar içinde barajı aşarak, parlamentoda temsil olanağına kavuştu.
Meclis’teki grup sayısı artabilir
CHP listelerinden seçime giren DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet partileri 10’ar, Demokrat Parti 3 milletvekili çıkardı. Yani Meclis’in açılması sonrası, 38 milletvekili, seçildikleri CHP’den partilerine dönecek.
Her biri ayrı olarak grup kurmak için gerekli olan 20 sandalyeye sahip olmayan bu partilerin Meclis’te daha etkili muhalefet yapması için bir araya gelerek grup kuracak sayıya ulaşıp ulaşmayacağı merak ediliyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre söz konusu partiler, ortak bir parti çatısı altında yeni grup kurmayı gündemlerinde tutuyor. Ancak bunun için cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu beklenecek.
Edinilen bilgiye göre en fazla sandalye sayısına sahip olan DEVA Partisi, izlenecek strateji konusunda önce CHP ile görüş alışverişinde bulunacak.
CHP’nin de görüşü alınarak; Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti ile ortak grup kurma konusu masaya yatırılacak. Henüz hangi partinin çatısı altında grup kurulacağı netleşmese de kulislerde, çatı parti konusunda partilerin uzlaşabileceği konuşuluyor.
/BBC/