Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) 34’üncü yıl dönümünü Amed’de “Awazên Roje” şiarıyla gerçekleştirdiği konserle kutladı.
Kentteki bir düğün salonunda yapılan kutlamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve belediye eşbaşkanlarının yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Birçok kişi, yöresel kıyafetlerle kutlamaya katıldı.
Program, MKM’nin çalışmaları ve tarihçesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle başladı. Sinevizyon, katılımcılar tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. “Cerxa şoreşê” marşının okunmasıyla da salondan “Bijî serok Apo” sloganı yükseldi. Ardından Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği’nin (KASED) folklor ekibi sahne aldı.
Yerine kayyım atanan Mêrdin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir, “NÇM (MKM), özgürlük ve direniş sanatının adıdır. Mücadelesiyle bugüne kadar sanatını getirdi. 34 yıldır Kürt dili ve kültürünü yaşatma mücadelesi veriyor. 34 yıldır MKM üzerinde saldırılar devam ediyor. Bugün görüyoruz ki NÇM, Kürt kültür ve sanatının beşiği olmuştur” dedi.
MKM’NİN MÜCADELESİ
MA Music Koordinatörü Şêrko Kanîwar ise, Kuzey ve Doğu Suriye’de hava saldırısında katledilen tiyatro oyuncusu Bavê Teyar’ı andı. MKM’nin tutuklama ve baskılara karşı geri adım atmadan çalışmalarına devam ettiğini belirten Kanîwar, “34 yıldır nasıl faşizm bu dili yok etmek için ara vermemişse MKM de 34 yıldır hiç durmadı. MKM faşizmin karşısında durmuş, direnmiştir. Faşizm, Kürt dilini ve Kürt sanatını susturamaz. MKM bunun canlı tarihidir. Bizler MKM’nin takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
TIŞRÎN DİRENİŞİ
Program, Dicle Kültür ve Sanat Derneği Çocuk Korosu’nun sahne almasıyla devam etti. Coşkunun hakim olduğu programda, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da kısa bir konuşma yaptı. Bayındır, MKM’nin Kürt dilinin gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Hayatını kaybeden sanatçıları anan Bayındır, “MKM’nin direniş ruhunu, kimliğini yaşamsallaştıran ve bu kimliği son nefesine kadar Tişrîn direnişine taşıyan Bavê Teyar’ı da saygı ve minnetle anıyorum” dedi.
Kürt halkının özgürlük mücadelesinin bazen bir söz, bazen bir şarkı, bazen de bir halayla topluma yayıldığını söyleyen Bayındır, “Kürt halkı özgürlüğüne kavuşsun diye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bugün İmralı’da direniyor. Onun direnişi ve çözüm kararlılığı, Kürt kültürü ve sanatının geçmişten günümüze temsil ettiği direniş geleneğinin hakikatidir” diye konuştu.
Bayındır, “Sayın Abdullah Öcalan’ın mücadelesi, onun gösterdiği direniş ve çözüm iradesi Kürt halkının mücadelesidir, hakikatidir. Bu mücadelenin kazanımlarından biri olan MKM de kurulduğu ilk günden bu yana Kürt halkının direnişinde büyük rol oynamıştır. İnanıyoruz ki MKM’nin inanç ve mücadelesi ile bu direniş büyüyecektir” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, Jin Ma ve MKM sanatçılarının sahne almasıyla devam etti. Etkinliğe katılanlar, uzun bir süre halaya durdu.
/Mezopotamya Ajansı/