NATO Baltık Denizi’ne savaş gemileri gönderecek

DünyaGündem

🔴 İsveç hükümeti, NATO’nun Baltık Denizi’ndeki su altı altyapısına yönelik sabotajlara karşı ittifakın varlığını arttırma çabalarına üç savaş gemisi ile katkıda bulunacağını açıkladı…

Stockholm’den yapılan açıklamaya göre İsveç ordusu ayrıca, bir ASC 890 gözetleme uçağı da gönderecek.

Ülkenin sahil güvenliği de Baltık Denizi’nin izlenmesine yardımcı olmak üzere dört gemiyle katkıda bulunacak ve yedi gemi de hazır bekleyecek.

Hükümet, İsveç’in geçen yıl mart ayında ittifaka katılmasından bu yana ilk kez ittifakın savunma ve caydırıcılığına silahlı kuvvetlerle katkıda bulunacağını açıkladı.

İsveç, geçtiğimiz yıl NATO’nun 32. üyesi olarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak komşu Finlandiya’nın ardından ittifaka katıldı.

Karar, Baltık’ta meydana gelen bir dizi olayın Rusya’nın bölgedeki olası faaliyetlerine ilişkin endişeleri arttırdığı bir dönemde alındı.

Aralık ayı sonunda NATO şefi Mark Rutte ittifakın Baltık Denizi’ndeki askeri varlığını arttıracağını açıkladı.

Bu açıklama, Noel günü Finlandiya ve Estonya arasında uzanan Estlink-2 kablosunun hasar gördüğü bir olayın ardından geldi.

Her iki ülkedeki yetkililer, Rusya bağlantılı Eagle S adlı petrol tankerinin çapasını deniz dibine sürüklemesinin sorumlu olduğundan şüpheleniyor.

Eagle S gemisi, Cook Adaları bandıralı ancak Finlandiya gümrük ve AB yetkilileri tarafından Rusya’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımlara karşı petrol ve gaz taşıyan gölge tanker filosunun bir parçası olarak tanımlanıyor.

Sahipleri genellikle belirsiz olan bu eskimiş gemiler, rutin olarak Batı tarafından düzenlenen sigorta olmadan çalışıyor.

Finlandiya polisi gemiye el koyarak aralık ayının sonlarında limana geri götürdü ve ocak ayının başlarında 24 kişilik mürettebatın tamamı gözaltına alındı ve sekizine hareket kısıtlaması getirildi.

Sabotaj şüphesi

2022’den bu yana Baltık Denizi’nde denizaltı kabloları ve gaz boru hatlarının karıştığı bir dizi olayın ardından bölge ülkeleri alarma geçti.

Kasım ayında biri Finlandiya ile Almanya, diğeri de Litvanya ile İsveç arasında uzanan iki veri kablosu koptu.

Almanya Savunma Bakanı, yetkililerin olayın “sabotaj” olduğunu varsaymak zorunda olduklarını belirtti ancak kanıt sunmadı veya kimin sorumlu olabileceğine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Bir zamanlar Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıyan Kuzey Akım boru hatları da Eylül 2022’de su altında meydana gelen patlamalar nedeniyle hasar görmüştü.

Yetkililer bunun sebebinin sabotaj olduğunu bildirdi ve cezai soruşturma başlatıldı.

NATO, Kuzey Akım boru hattının vurulmasının ardından denizaltı altyapısı yakınındaki devriyeleri artırmıştı.

/euronews/

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

Müslüm Yücel: Şeyhim
Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Sudani bir araya geldi

Öne Çıkanlar