NATO’nun Karadeniz’de düzenlediği ‘Deniz Kalkanı’ askeri tatbikatı Cumartesi günü sona erecek.
Tatbikat, NATO’nun doğu kanadında, Karadeniz’in stratejik bir rol oynadığı bölgede, gerilimin arttığı döneme denk geldi.
Tatbikata Arnavutluk, Bulgaristan, Kanada, Fransa, Yunanistan, İtalya, İngiltere, Hollanda, İspanya, ABD ve Türkiye’den oluşan 11 ortak ülkenin yanı sıra Romanya’dan 1.600 asker de katıldı.
Deniz ve hava saldırılarına yönelik hibrid tehditler de dâhil olmak üzere bir dizi senaryonun simüle edildiği tatbikatta 12 müttefik ülkeden düzinelerce gemi, devriye uçağı, helikopter ve yaklaşık 2.600 asker yer aldı.
Eğitimler, NATO’nun müdahale kabiliyetlerini hazırlamak üzere tasarlanmış saldırı simülasyonlarını içeriyor.
Sürekli teyakkuz
Tatbikatta, ilk kez 2023’te kurulan, mayın gibi su altındaki potansiyel tehlikeleri etkisiz hale getirmekle sorumlu Karadeniz Görev Grubu da vardı.
‘King Ferdinand’ fırkateyninden ‘Savaş ve Operasyon Servisi’ Komutanı Yarbay Catalin Harabaglu, “Operasyonlar için tehlike arz eden, sürüklenen mayınlar söz konusu,” diyor. “Birlikte çalışmayı, faaliyetlerde bulunmayı ve aynı dili konuşmayı öğrenmeliyiz.”
Tatbikatta ayrıca özel kuvvetler, muharebe dalgıçları, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) savunma uzmanları da yer aldı ve çok çeşitli modern savaş senaryoları simüle edildi.
Romanya Donanma Filosu Komutanı Tuğamiral Cornel Cojocaru, sürekli teyakkuz halinde olmanın gerekliliğine atıf yaptı: “Savaşın başından bu yana tehditler mevcut. Rusya, Ukrayna’ya gemilerle, denizaltılarla ve hava araçlarıyla saldırılar düzenledi,” dedi.
“Yüksek eğitimli personele ihtiyacımız olduğu gibi teknolojiye de ihtiyacımız var.”
Tatbikat NATO kuvvetlerine stratejilerini geliştirme ve Karadeniz’deki kolektif savunma önlemlerini güçlendirme fırsatı sunuyor.
İlk kez 2015 yılında düzenlenen tatbikatın bu yılki ayağı 12 günlük programın ardından 11 Nisan’da sona erecek.
/euronews/