Nazand Begikhani: Anadil hakkı insan olmanın gereğidir

GenelGündem

Fransa’da yaşayan Kürt akademisyen, şair ve yazar Dr. Nazand Begikhani, İstanbul’da düzenlenen dil ve şiir konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Begikhani anadilin önemine dikkat çekerek, “Ana diliyle yaşamayan ve dilini öğrenme imkanına sahip olmayan bir insan özgürlükten de uzaktır” dedi.

Avesta Yayınevi tarafından düzenlenen buluşmaların bu defaki konuğu Kürt kadın akademisyen, şair ve yazar Dr. Nazand Begikhani oldu.

İstanbul’da İsmail Beşikçi Vakfı’nda düzenlenen buluşmaya Gülperi Gündüz moderatörlük yaptı.

Burada konuşan Begikhani konuşmasında anadilin önemine dikkat çekti.

Begikhani, “Dil insanlığımızın gereğidir. Dilden bahsettiğimde elbette insanların dünyadaki var oluşuyla birlikte kullandıkları ana dilden bahsediyorum. Ana dili hakkından mahrum kalan insan hayatından da mahrum kalıyor. Anadiliyle yaşayan kişinin dünya ile arasında da bir bağ oluşuyor. Bu olmazsa insanın özgürlüğü de olmaz. Ana dillerinde yaşayamayan insan sosyalleşemez, ruh hali de olumsuz yönde etkilenir” dedi.

37 yıldır ülkesinden uzakta Fransa’da yaşadığını ve  üniversitede öğretim üyesi olduğunu belirten Dr. Nazand Begikhani, “13 yaşıma kadar herşey Kürtçeydi. Daha sonra Baas rejimi her şeyimizi yasakladı ve her şey Arapça oldu. Bunlar benim açımdan en radikal süreçlerdi, büyük bir yük olmaya, psikolojimi etkilemeye başladı. Ana dilimle bağım kopunca dilimi de her geçen gün daha fazla unuttum” ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar 6 Kürtçe kitabı bulunan ve İngilizce ile Fransızca çok sayıda eseri bulunan yazarın yakın zamanda yeni kitabı yayınlanacak.

İstanbul’a geldiğinde Galatasaray Üniversitesi’nde bir atölye çalışması yapmayı planlayan Dr. Nazand Begikhani’nin bu çalışması hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklandı.

Dr Nazand Begikhani hakkında

Güney Kürdistanlı Dr. Nazand Begikhani çağdaş bir Kürt yazar, şair, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda önde gelen akademik araştırmacı ve aktif bir insan hakları savunucusudur. Bristol Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet Araştırma Merkezi’nde fahri Kıdemli Araştırma Görevlisi olup Vincent Wright Kürsüsü’ne layık görülmüştür ve Paris’teki Sciences Po Uluslararası İlişkiler Okulu’nda misafir profesör olarak çalışmaktadır.

Begikhani 1987’den bu yana Avrupa’da (Danimarka, Fransa ve Birleşik Krallık) yaşıyor. Yüksek lisans ve doktora derecesini Paris Sorbonne Üniversitesi’nden karşılaştırmalı edebiyat alanında aldı ve altısı şiir koleksiyonu olmak üzere İngilizce Kürtçe ve Fransızca olarak dokuz kitap yayınladı.

Nazand Begikhani cinsiyete dayalı şiddet konusunda önde gelen bir araştırmacıdır ve namusa dayalı şiddet (HBV), Irak, Kürdistan ve Suriye’de tecavüz ve cinsel şiddet, aile içi şiddet ve aile politikası ve uygulamaları dahil olmak üzere şiddet ve cinsiyet ilişkilerinin birçok yönü üzerine araştırmalar yürütmüştür.

Nazand Begikhani, HBV ile ilgili çalışmaları nedeniyle Birleşik Krallık Emma Humphreys Anma Ödülü (2000), yaratıcılığı nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin Sayd İbrahim Anma Ödülü (2009) ve şiir çalışmasıyla Fransız Simone Landrey Kadınsı Şiir Ödülü (2012) dahil olmak üzere birçok uluslararası ödüle layık görülmüştür.  Şiirleri aynı zamanda İleri Şiir Kitabı Ödülü’ne aday gösterildi. Şiirlerinden biri olan Sıradan Bir Gün, Forward Poetry Awards tarafından Birleşik Krallık’ta yılın en iyi 40 şiirinden biri seçildi (2007).

Ailesinden birçok kişi Baas rejimi tarafından öldürülen Begikhani bir süre Baas hapishanelerinde kaldı. Begikhani aynı zamanda Kürdistan Bölgesi Hükümetine danışmanlık yapıyor ve dünya çapında birçok ödüle layık görüldü.

/rûdaw/

 

İlginizi Çekebilir

CENTCOM: Gazze’de limana destek veren 4 gemi akıntıya kapıldı
Ukrayna: Rusya Harkiv’de mağazayı vurdu: 2 ölü, 24 yaralı

Öne Çıkanlar