Neçirvan Barzani: Irak’ta 20 yıldır federal sistem hayata geçirilemedi

GündemPolitika

Suudi El Arabiyye (Hadis) televizyonuna konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani , Irak’ta büyük bir güven sorunu olduğuna dikkati çekerek, “2003’ten sonra Irak’ta bir sistem oluşturduk, federal bir sistemiz dedik ama bugün, 2003’ten sonra, yirmi yıl geçti, gerçekten Irak sisteminin ve Irak’taki yönetim sisteminin ne olduğunu bilmiyoruz! Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik yaklaşımı fazlasıyla merkezi. Yirmi yıl geçmesine rağmen Irak’ta hala yönetim sistemi olarak federal sistem hayata geçirilemedi!” dedi.

Barzani, Kürtlerin Irak için elinden geleni yaptığı dile getirerek, “Şimdi Bağdat’taki kardeşlerimiz bunu çok ciddi düşünmeli, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bu kadar bölücüdür, bölge şöyledir, böyledir gibi suçlamalar artık yeter! Hayır, Kürdistan Bölgesi Irak’tan ayrılmak istemiyor, ayrılıkçı da değil, Kürdistan Bölgesi haklarını istiyor” diye konuştu

Neçirvan Barzani ile yapılan söyleşide Barzani’nin Erbil- Bağdat arasındaki sorunlar ile ilgili soruya verdiği yanıt şöyle:

Irak’ta büyük bir güven sorunu var. 2003’ten sonra Irak’ta bir sistem oluşturduk, federal bir sistemiz dedik ama bugün, 2003’ten sonra, yirmi yıl geçti, gerçekten Irak sisteminin ve Irak’taki yönetim sisteminin ne olduğunu bilmiyoruz! Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik yaklaşımı fazlasıyla merkezi. Yirmi yıl geçmesine rağmen Irak’ta hala yönetim sistemi olarak federal sistem hayata geçirilemedi! Bu sorunların çözülmemesinin nedeni kişiler değil, sorunun temelinde zihniyet var! Sistem anayasada federal diye geçiyor ama uygulamada çok merkezi, bunun çözülmesi gerekiyor. Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılanların dünyadaki hiçbir federal sistemle alakası yoktur! Sorun burada başlıyor: 2003 yılında Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra biz Kürtler olarak, hem rahmetli Mam Celal hem de Başkan Mesut Barzani, Irak’ı bir arada tutmak için elinden geleni yaptı.

Bu zor dönemde Bağdat’ı korumak için Peşmerge güçlerini gönderdik. Bunu yaptık ama bugün Kürdistan’da asıl soru şu: Nereye doğru gidiyoruz? Bu ülkenin geleceği nereye gidiyor? 2003 öncesinde Irak’ta da aynı durum vardı ama ABD bize federalizmin ve demokrasinin geleceğini söyledi, biz de Kürtler olarak Irak için gerekenleri yaptık. Şimdi Bağdat’taki kardeşlerimiz bunu çok ciddi düşünmeli, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bu kadar bölücüdür, bölge şöyledir, böyledir gibi suçlamalar artık yeter! Hayır, Kürdistan Bölgesi Irak’tan ayrılmak istemiyor, ayrılıkçı da değil, Kürdistan Bölgesi haklarını istiyor.

Bağımsızlık Referandumu bile Bağdat’a karşı yaşanan umutsuzluk içinde yapıldı. Bu umutsuzluk olmasaydı pek çok şey yapılamazdı ve şu an da o umutsuzluk hala var. Ne zaman yeni bir hükümet kurulsa bu sorunların çözülmesi umuduyla o hükümetin bir parçası oluyoruz ama çözümü imkansız. Başbakan işleri kolaylaştırıyor. Bir sorun çıktığında telefonla çözmeye çalışıyoruz ama mesele başbakan değil, zihniyet sistemi! Bağdat’taki kardeşlerimizin bu konuya ciddi önem vermesi, ülkenin birliği ve Irak denilen bu coğrafyada bir arada yaşamak için çalışması gerekiyor, biz de buna hazırız…”

 

/rd/

 

İlginizi Çekebilir

Tara Mamedova: Dixwazim pêşî li tunekirina çand û muzîka Kurdî bigirim
Küresel borçlar 313 trilyon doları aştı; rekor seviyeye ulaştı

Öne Çıkanlar