İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili ABD ve İran arasında geçici bir anlaşmaya karşı olduğunu bildirdi.
ABD ve İran arasında, gizli sürdürülen ve taraflar arasında bir uzlaşıya varıldığı belirtilen müzakerelerle ilgili görüşlerini açıklayan Netenyahu, “İsrail olarak ABD yönetimine ‘mini anlaşmalar’ olarak adlandırılan ve ‘sınırlı uzlaşı’ olarak değerlendirilse bile bize göre bunların bir amaca hizmet etmediğini ve bizim buna karşı olduğumuzu bildirdik.” dedi.
Batı basınına göre Umman’da kapalı kapılar ardında düzenlenen görüşmelerde, ABD, İran’da tutuklu vatandaşlarının serbest bırakılmasını ve Tahran’ın nükleer çalışmalarını frenlemeyi hedefliyor.
İran ise yurt dışında dondurulan mal varlıklarının serbest bırakılması konusunda ısrar ediyor.
AP’ye konuşan isminin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililere göre, taraflar arasında Tahran’ın uranyum zenginleştirmesini sınırlaması ve buna karşılık İran’ın yurt dışındaki bazı fonlarını kullanması konusunda uzlaşı sağlandı.
İsrail haber sitesi Walla geçen hafta, İran’ın yaptırımların hafifletilmesi karşılığında uranyum zenginleştirmesini yüzde 60 ile sınırlayacağını belirtirken, tarafların karşılıklı mahkumların serbest bırakılmasını hala tartıştığını yazmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, geçen hafta yaptığı açıklamada, bu haberi yalanlarken ortada bir anlaşma olmadığını bildirmişti.
Netanyahu, 2015 yılında imzalanan İran’ın nükleer enerji programıyla ilgili anlaşmaya da şiddetle karşı çıkmıştı.
ABD, İran’dan ne istiyor?
İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması yolundaki çabaların sonuçsuz kalmasının ardından, Joe Biden yönetiminin, bölgedeki silahlanma yarışını denetleme, İsrail’e yönelik tehdidin azaltılması ve Tahran’ın nükleer silahlanmasının frenlenmesi amacıyla İran ile asgari düzeyde de olsa görüşmeyi tercih ettiği belirtiliyor.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında nükleer anlaşmadan tek taraflı çıkma kararı almıştı.
ABD ve Avrupalı yetkililer, dolaylı ABD-İran müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana uzun bir süredir Tahran’ın nükleer çabalarını dizginlemenin yollarını arıyor. Reuters’e göre müzakereleri yeniden başlatma isteği, Batı başkentlerinde İran’ın programı hakkında artan endişelerin de acil bir şekilde giderilmesini hedefliyor.
/euronews/