🔴 İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, güvenliği garanti edecek yeni bir güç oluşturuluncaya kadar İsrail ordusunun Suriye’deki tampon bölgede kalacağını açıkladı.
Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin İsrail-Suriye sınırında bir güç boşluğu oluşturduğu belirtilerek “İsrail, cihatçı grupların bu boşluğu doldurmasına ve Golan Tepeleri’ndeki İsrailli toplulukları 7 Ekim tarzı saldırılarla tehdit etmesine izin vermeyecektir. İsrail güçlerinin tampon bölgeye girmesinin ve İsrail sınırı yakınındaki stratejik noktalarda kontrolü ele geçirmesinin nedeni budur” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, “Bu konuşlandırma geçici niteliktedir, 1974 anlaşmasına bağlı kalacak bir güç oluşturulup sınırımızdaki güvenlik garanti edilinceye kadar geçerlidir” denildi.
1974 anlaşması ve tampon bölge
Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından İsrail ordusu, 1973 savaşı sonrasında 1974’te imzalanan anlaşmayla iki ülke arasında oluşturulan tampon bölgeye girmiş ve bölge yakınındaki bazı stratejik noktaların da ele geçirildiğini bildirmişti. İsrail ordusu, ayrıca kendisine yönelik saldırılarda kullanılmasını önlemek gerekçesiyle Suriye ordusuna ait çeşitli silah ve savunma sistemlerinin de bulunduğu çok sayıda noktaya hava saldırıları düzenlemişti.
1974 anlaşması uyarınca askerden arındırılmış olan tampon bölge, Golan Tepeleri’nin doğu sınırında bulunuyor. Golan Tepeleri’nin İsrail işgali altındaki bölümüyle Suriye toprakları arasında yer alan tampon bölge, 1974’ten bu yana BM barış gücü askerlerinin gözetimi altında.
İsrail 1967 savaşında ele geçirdiği Golan Tepeleri’ni 1981’de ilhak etmiş, ancak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bu adımı hukuken geçersiz ilan etmişti. İlhak, ABD dışında uluslararası toplum tarafından tanınmazken Golan Tepeleri, devletler hukukunda işgal altındaki Suriye toprağı olarak kabul ediliyor.
/Deutsche Welle/