Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre iki gün içinde en az 92 Filistinli öldürülürken, 200’den fazla kişi de yaralandı. İsrail askerleri rehineleri serbest bırakması ve silahsızlanması için Hamas’a baskı yapmak amacıyla saldırılarını arttırıyor.
Netanyahu sadece rehinelerin ailelerinden değil, İsrail’in geçen ay ateşkesi bozmasının ardından savaşın devam etmesini sorgulayan yedek ve emekli İsrail askerlerinden de giderek artan bir baskı altında.
Başbakan açıklamasında Hamas’ın, İsrail’in ateşkesin devamı için rehinelerin yarısının serbest bırakılması yönündeki son teklifini reddettiğini savundu.
İsrail’in Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda sağlanan ateşkesi 18 Mart’ta sona erdirmesinden bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 1.800’e yakın kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 4.700 kişi de yaralandı.
Sivil ve militan kayıpları arasında ayrım yapmayan Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, Gazze Şeridi’ndeki toplam ölü sayısı 51.157’ye yükseldi. Birleşmiş Milletler, doğrulayabildikleri tüm ölümlerin üçte ikisinden fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğunu söylüyor.
Gazze’nin kuzeyinde, İsrail güçleri Beit Lahia kasabasında sivil bir bölgeyi vurdu ve en az dört kişi öldü.
Gazze’nin merkezinde ise İsrail’in Nuseirat mülteci kampına düzenlediği saldırıda iki Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail hava saldırıları yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırları da vurdu ve güneydeki Han Yunus kentinde en az 10 kişi öldü.
Bu arada İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada cumartesi günü Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da bir askerinin öldüğünü, üç askerinin de ağır yaralandığını bildirdi.
Açıklamaya göre öldürülen asker, İsrail’in güneyindeki Rahat’tan 35 yaşındaki iz sürücü G’haleb Sliman Alnasasra idi.
Alnasasra, İsrail’in geçen ay Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarının yeniden başlamasından bu yana Gazze’de öldürülen ilk İsrail askeri oldu.
İsrail Gazze’deki saldırılarını yoğunlaştırma ve 2 milyondan fazla insanın yaşadığı küçük kıyı şeridindeki geniş “güvenlik bölgelerini” süresiz olarak işgal etme sözü verdi. Hamas ise İsrail güçlerinin bölgeden çekilmesini istiyor.
İsrail ayrıca son altı haftadır Gazze’yi abluka altında tutuyor ve yine gıda ve diğer malların girişini engelliyor.
Birleşmiş Milletler’e göre bu hafta yardım grupları binlerce çocuğun yetersiz beslendiğini ve stokların azalması nedeniyle çoğu insanın günde ancak bir öğün yemek yiyebildiğini söyleyerek alarm verdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ – WHO) Doğu Akdeniz Ofisi Başkanı Dr. Hanan Balkhy, ABD’nin yeni İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee’den Gazze’ye ilaç ve diğer yardımların girebilmesi için ablukanın kaldırılması yönünde baskı yapmasını istedi.
Savaş, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim 2023’te İsrail’in güneyine saldırarak çoğu sivil yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 251 kişiyi kaçırmasıyla başladı.
Rehinelerin çoğu ateşkes anlaşmaları ya da diğer anlaşmalarla serbest bırakıldı. Hamas’ın elinde halen 59 rehine bulunuyor ve bunlardan 24’ünün hayatta olduğuna inanılıyor.
/euronews/