Nikah kıymak isteyen çiftler Danimarka’ya akın ediyor

DünyaGündem

Avrupa Birliği üyesi Danimarka’da nikah kıymak, evlenmek diğer birçok üye ülkeye göre oldukça rahat. Ve daha az bürokrasi söz konusu . Bu nedenle bir çok AB ülkesinde sıkıntı yaşayan çiftler evlenmek için soluğu Danimarka’da alıyor. 

Örneğin Polonya’daki karmaşık bürokrasi ile karşı karşıya kalan Magdalena Kujawińska ve Kolombiyalı nişanlısı Heinner Valenzuela, karı koca olmak için Kopenhag’a gitti.

30 yaşındaki Kujawińska, çiftin Danimarka’nın başkentindeki 19. yüzyıldan kalma Belediye Binası’nda 10 dakikalık törenlerini beklerken, “Polonya’da evlenmenin o kadar kolay olmadığını fark ettik” dedi.

“Evli olmadığınızı gösteren bir belgeye ihtiyacınız var. Kolombiya’dan almaya çalıştık ama sadece üç ay geçerli ve Kolombiya’dan Polonya’ya üç ayda ulaşması mümkün değildi. Bizim için imkansızdı.”

Krakow’da yaşayan çift, üç yıldan uzun süredir nişanlıydı; Kujawińska, Danimarka’nın nispeten rahat evlilik yasalarını bir meslektaşından duydu. Çift, çevrimiçi bir düğün planlayıcısıyla çalışarak gerekli belgeleri hazırladı.

“Ve dört gün içinde evliliğin burada yapılabileceğine karar verdik,” dedi gülümseyen Kujawińska.

Danimarka’da yaşamayan karma veya eşcinsel çiftler giderek daha fazla İskandinav ülkesinde evleniyor. Bu durum, bazılarının Kopenhag’ı “Avrupa’nın Las Vegas’ı” olarak adlandırmasına yol açıyor.

Kopenhag Belediye Binası Evlilik Dairesi Başkanı Anita Okkels Birk Thomsen, geçen yıl yaklaşık 8.000 nikah töreninin gerçekleştirildiğini, bunların yaklaşık 5.400’ünün eşlerinden hiçbiri Danimarka’da ikamet etmeyen çiftler için yapıldığını söyledi.

“Bu, beş yıl önce gördüğümüzün neredeyse iki katı,” dedi:

 “Dünyanın dört bir yanından geliyorlar.”

Ancak Belediye Binası’ndaki törenlere olan talep artık mevcut yer sayısını çok aşıyor.

Kopenhag Kültür ve Eğlenceden Sorumlu Yetkili Mia Nyegaard, Associated Press’e yaptığı açıklamada, başkentte evlenen yabancı çiftlerin sayısındaki “önemli artışın” “Kopenhag’da evlenmek isteyen çiftler için zorluklar yarattığını” söyledi.

Yerel yetkililer harekete geçmeyi planlıyor. Nyegaard, Belediye Binası’ndaki düğün kontenjanlarının yaklaşık %40’ının Ekim ayı sonundan itibaren Kopenhag sakinleri için rezerve edileceğini söyledi. Şehirde evlenmenin en kolay yolu orada yer ayırtmak olsa da, özel bir nikah memuruyla tören düzenlemek de bir seçenek ve bu durumdan etkilenmeyecek.

Danimarka’nın evlilik yasaları birçok yönden liberaldir. Ülke, 1989 yılında eşcinsel medeni birlikteliklerin kayıt altına alınmasına izin veren dünyadaki ilk ülke oldu. 2012 yılında ise eşcinsel evlilik yasallaştırıldı.

Danimarka, diğer birçok Avrupa ülkesinin aksine, her türlü birliktelik için, Danimarka’da dört ay içinde evlenme hakkı veren bir belge almak için doğum belgesi veya bekarlık durumunun kanıtı gerektirmez. Boşanma belgelerinde boşanmanın kesinleştiği açıkça belirtilmediği durumlarda, yetkililer medeni durum belgesi isteyebilir.

Danimarka Aile Hukuku Kurumu’na yapılan başvuruların ücreti 2 bin 100 kron (326 dolar) olup, şartları sağlayan çiftlere beş iş günü içinde belge veriliyor.

Yerleşik olmayan çiftler, yalnızca geçerli bir pasaport ve gerekirse turist vizesiyle Danimarka’ya seyahat edebilir ve evlenebilirler.

Danimarka’da Evlenmek Direktörü Rasmus Clark Sørensen, “Doğum belgesine ihtiyacımız olmadığından emin misiniz?’ gibi sorular alıyoruz ve biz de ‘Evet’ diyoruz” diyor.

Danimarkalı Clark Sørensen, 2014 yılında İngiliz eşiyle birlikte düğün planlama işine başladı.

“Son 20-30 yılda insanlar sınırlar ötesinde daha fazla görüşüyor. Evlilik kuralları genellikle aynı ülkeden iki kişinin evlenmesi için konuluyor. Evlilik yasasına birtakım yamalar eklediler ve birçok insan bu yamaların içinde sıkışıp kaldı.” 

Çevrimiçi şirketinin 875 avro (1.014 dolar) fiyatlı “Tam Hizmet” paketi, gerekli tüm belgelerin toplanması, sertifika başvurusunun işlenmesi ve tören tarihinin organize edilmesi konusunda yardım içeriyor.

Şirket, geçen yıl 2.600’den fazla çifte yardım ettiğini söylüyor.

Danimarka’nın en büyük şehri ve ülkenin en iyi ulaşım bağlantılarına sahip olan Kopenhag, en popüler lokasyon olmasına rağmen şu ana kadar taleple boğuşan tek yer gibi görünüyor.

Kent kurallarında yapılacak herhangi bir değişiklik, şu anda Polonya’da aileleri ve arkadaşlarıyla kutlama planlamakla meşgul olan yeni evli çift Kujawińska ve Valenzuela’yı rahatsız etmek için çok geç olacak.

Kujawińska, “Bizim için çok şey ifade ediyor çünkü bunu uzun zamandır bekliyordu. Gerçekten mutluyuz.”

/AP/

İlginizi Çekebilir

Almanya’da eğitimcilerden İslam dersi talebi
Özgür Özel: Seçimlerde birinci parti çıkamazsak o gece siyaseti bırakacağım

Öne Çıkanlar