New York Times, Şam’daki geçici HTŞ hükümeti ile Rojava Özerk Yönetimi öncülüğündeki Kürtler arasında gerginliğin arttığını, Kürtlerin ”ulusal diyalog ve geçici hükümetin” dışında kalma ihtimali bulunduğunu yazdı
Suriye’nin HTŞ’li yeni yönetimi ülkenin yeni siyasi sürecini şekillendirecek “Ulusal Diyalog Konferansı” için yedi kişilik bir hazırlık komitesini oluşturulduğunu açıklamıştı.
Komitede Kürt temsilciler yer almadı.
Amerikan The New York Times gazetesi, Şam yönetiminin Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) “silahsızlanmasını ve birleşik bir ulusal askeri güce entegrasyonunu” istediğini ve bu nedenle “gerilimin giderek tırmandığını” yazdı.
NYT’den Christina Goldbaum imzalı haberde gerilimin, Suriye’de geçici hükümet kurulması hazırlıkları etrafında yoğunlaştığı kaydedildi.
Haberde, HTİ’li Şam yönetiminin SDG’den, ulusal diyaloğa dahil olabilmesi için silahlarını bırakma taahhüdünde bulunmasını istediği belirtildi.
Geçici hükümetin kurduğu komitenin başkanı Hasan al-Daghim, Perşembe günü yaptığı açıklamada SDG’yi kast ederek silahlı grupların “silahlarını bırakıp” Savunma Bakanlığı altında entegre olmadıkları sürece diyaloga dahil edilmeyeceğini belirtti. Hasan al-Daghim, “Bu temel bir meseledir” diye ekledi.
Haberde, bu tutum nedeniyle Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı güçlerin, ulusal diyalog ve geçici hükümetin dışında kalma ihtimalini artırdığı ifade edildi.
Komite, konferansa katılacak kişileri uzmanlık ve toplumdaki etkilerine göre seçmeyi, aynı zamanda Suriye’nin çeşitliliğini yansıtmayı hedefliyor, ancak herhangi bir grup için katılımda belirli bir kota olmayacak.
Komite başkanı al-Daghim, “Hiç kimse dini, kurumsal bağlar veya parti aidiyetine göre davet edilmeyecek” diye söz verdi.
Yine de komitenin üyelerinin çoğu Suriye’nin yeni Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ve liderliğini yaptığı Heyet Tahrir eş-Şam ile güçlü bağlantıları bulunuyor.
Habere göre bu durum da siyasi süreçte kapsayıcılık vaatlerine dair endişelere yol açıyor.
Aralık ayından bu yana, Türkiye destekli silahlı gruplar ile SDG arasında Minbic ve çervesindeki çatışmaların devam ettiği hatırlatılan haberde, “Çatışmaları sona erdirmek için yapılan müzakereler, Suriye’nin yeni liderleri için en önemli zorluklardan biri haline geldi” ifadelerine yer verildi.
Son haftalarda birçok silahlı grup kendisini feshetmeyi kabul etti ancak geçici hükümetle yapılan müzakerelerde, SDG tek bir askeri blok olarak orduya dahil edilmek istediklerini savundu.
Ayrıca, Kürtçenin Suriye’nin kuzeydoğusunda resmi dil olmasını ve kontrolü altındaki bölgeleri yönetmeye devam etmeleri için garanti talep ettiler.
Haberde Paris’teki konferansta Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Suriye’nin geçici hükümetini Kürt güçleriyle anlaşma yapma çağrısında bulunduğu hatırlatıldı.
“Suriye, kaos yayan tüm terörist organizasyonlara karşı mücadeleye devam etmelidir,” diyen Macron, Kürt güçlerle işbirliğinin bunun için kritik olacağını belirtti.
/rd/