Oktay Candemir: Kulak tırmalayan haberler

Yazarlar

‘Yardıma Muhtaç Kişiler’… Yazdığım haberlerde özenle bu kelimeyi kullanmaktan kaçınırım çünkü; insanların sosyal ve ekonomik destek hakkını kişiyi rencide ederek sunan bazı yandaş haberciler kullanıyor.

Ve bu haber dili yandaşların kendilerinin haber yazma teknikleri konusunda öğrenmeye muhtaç olduklarını gösteriyor (!)

Son zamanlarda ‘Eski’ yerine ‘Bir önceki dönem’ demeyi tercih ediyoruz. Örnek:  ‘Bir önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Olan Selahattin Demirtaş’ gibi…

Tamam da Şubat’ta yapılan HDP kongresinin ardından ne yazacağız?.. İki önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı olan Demirtaş’mı diyeceğiz? (!)

‘Çiçeği Burnunda Müdür Göreve Başladı’… Burada öyle bir hava estirilir ki, zannedersin o kişi her yeri cennet bahçesine çevirecek.

Çeviremediği gibi eline yüzüne bulaştırınca, başlarken çiçeği burnunda başlayan, giderken ‘Kıçında Tekme’ ile gidiyor. Nasıl geldiğini yazan gazete, nasıl gittiğini de yazabiliyor mu?(!)

‘Ayağının tozuyla ilk işi birimleri denetlemek oldu’… Ayağının tozuyla evine giremeyen adam, ayağının tozuyla kamuda istediği yere girebiliyor. Bu durum insanın aklına bu kişi hastane yetkiliyse ‘Galoş giymesi gerekmiyor mu?’ sorusunu getiriyor. (!)

TRT Klasiğidir : “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde coşkuyla kutlandı”…

Çocukken TRT haberlerinde haberin sadece bu kısmı bitene kadar bayram biterdi ve saat başı yayınlanan her haberde tekrar edilirdi.

Sonunda Kıbrıs Türkleri ‘Bize ‘Yavru’ demeyin artık. Kocaman ülke olduk’ diye isyan edince ‘Yavru vatan’ demekten tamamen vazgeçtiler.

Bazen de kişiyi aşağılamak için örtülü ya da subliminal mesaj içeren haber sunumları vardır.

Örneğin ‘Sanatçı İbrahim Tatlıses’ demek yerine ‘Türkücü İbrahim Tatlıses’ denir.

Bazıları daha da ileri giderek ‘Türkücü İbo’ der.  Öyle de, insanın içinden de bir türlü İbo’ya ‘Sanatçı’ diyesi gelmiyor.

Haberlerde kişinin yaşı,  ölüm ya da sağlığıyla ilgili haberlerde kullanılır ve bunun dışında pek tercih edilen bir yöntem değildir ama bazıları da haber yazımında ya da sunumunda illa kişinin yaşını özellikle belirtmeyi marifet sayar…

“Galatasaray’ın 66 yaşında ki Teknik Direktörü Fatih Terim”, “72 yaşında ki Trump” gibi…

Belki adam yaşının bilinmesini istemiyor. Ama kadınlarla ilgili haberlerde böyle bir şeye rastlayamazsınız. ”

59 yaşında ki Hülya Avşar’, ’69 yaşındaki Tansu Çiller’ diye bir haber bulamazsınız. ‘Kadının yaşı sorulmaz’ kuralına sonsuz bir riayet var.

Ve haberin sonunda masada dağılmış A 4 kağıtlarını toparlayan spikerler var…

Tasarruf mu yapıyor nedir?

 

İlginizi Çekebilir

Günay Aslan: Rojava’da ABD- Rus dalaşı
Muhittin Beyaz: Selahattin Demirtaş’ın tarihe dokunuşu

Öne Çıkanlar