🔴 Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, ülkenin Katolik toplumu ile Müslüman çoğunluğu arasındaki dinlerarası uyum geleneğini kutlamak amacıyla bugün Endonezya’ya gitti…
Aralık ayında 88 yaşına girecek olan Papa, Cakarta’daki açılış törenine katıldı ve burada geleneksel kıyafetler giymiş iki çocuk kendisine sebze, meyve, baharat ve çiçeklerden oluşan bir buket verdi.
Bu ziyaret, Katolik Kilisesi liderinin Endonezya, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Singapur’u ziyaret edeceği, Papalık döneminin en uzun ve en uzak gezisinin başlangıcı oldu.
Papa, çarşamba günü siyasi liderler ve Asya’da Katolik Kilisesi’nin büyümesine yardımcı olan Endonezyalı din adamlarıyla bir araya gelecek.
Ertesi gün Papa Francis, Endonezya’da resmi olarak tanınan altı dinin temsilcileriyle birlikte Cakarta’da bulunan Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi olan İstiklal Cami’de bir toplantıya katılacak.
İstiklal Cami, Cakarta’nın ana Katolik katedrali Our Lady of Assumption’ın karşısındaki meydanda yer alıyor ve Francis’in Büyük İmam Nasaruddin Umar ile bir deklarasyon imzalamadan önce ziyaret edeceği Dostluk Tüneli ile yeraltındaki binaya bağlanıyor.
‘Ülkemiz için sevinç’
Francis’in gezisi, 2021 Mart ayında Güney Sulawesi eyaletinin başkenti Makassar kentinde, Gereja Katolik Kilisesi önünde düzenlenen intihar saldırısı ardından, Endonezya’nın bir dini hoşgörü ülkesi olduğunu vurgulamayı amaçlıyor.
Katolikler Endonezya nüfusunun sadece yüzde 3’ünü oluştursa da, ülke Filipinler ve Çin’den sonra Asya’nın en büyük üçüncü Hıristiyan topluluğuna ev sahipliği yapıyor.
Francis’in bu haftaki etkinliklerine binlerce kişinin katılması bekleniyor. Bunlar arasında Perşembe öğleden sonra Cakarta’nın ana stadyumunda yaklaşık 60.000 kişinin katılması beklenen bir ayin de yer alıyor. Yerel yetkililer, yollardaki barikatlar ve kalabalık nedeniyle vatandaşları perşembe günü evden çalışmaya çağırdı.
Pazar günü Our Lady of the Assumption’da düzenlenen ayinin dışında bulunan 50 yaşındaki ev hanımı Elisabeth Damanik, “Bu ülkemiz için, özellikle de biz Katolikler için bir sevinç kaynağı,” dedi. “Umarım Papa’nın ziyareti sevgili ülkemiz Endonezya’da dini hoşgörüyü geliştirebilir,” diyerek ekledi.
Francis, 1970 yılında Papa 6. Paul ve 1989 yılında Aziz 2. John Paul’den sonra Endonezya’yı ziyaret eden üçüncü papa. Birçok Papa tarafından gerçekleştirilen ziyaretler, Endonezya’nın hem geniş Katolik nüfusu hem de Hıristiyan-Müslüman diyaloğu açısından Vatikan için taşıdığı önemi vurguluyor.
/euronews/