Paris’te düzenlenen uluslararası konferansın sonuç bildirgesinde, Suriye’de ulusal konferansın tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geçici hükümete SDG’nin Suriye’deki geçiş dönemine ‘entegre etme’ çağrısında bulundu.
Fransa’nın başkenti Paris’te dün Suriye’ye özel bir konferans düzenlendi.
Çok sayıda Batılı ve Arap ülkeler konferansta Suriye’nin yeniden inşasına yardım sözü verirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’nin geçici hükümet yetkililerini ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonla iş birliği yapmaya çağırdı.
Konferansın ardından, Fransa, Bahreyn, Kanada, Mısır, Almanya, Yunanistan, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, BM Suriye Özel Temsilcisi, Arap Devletleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri ve Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri tarafından ortak bir bildiri yayımlandı.
Konferans bildirisinin içeriği
Konferansa katılan ülkeler, Suriye halkının BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde kendi geleceklerine sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.
Ayrıca Suriye hükümetinin insan haklarını ve temel özgürlükleri koruma yükümlülüğüne bağlı kalması gerektiği belirtildi.
Konferans bildirisinde, Suriye’de Ulusal Diyalog Konferansı’na tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Şam yönetiminin açıkladığı Ulusal Diyalog Konferansı temsilcileri içerisinde Kürtler ve Dürzilere yer verilmemişti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride, Suriye’ye dış müdahalelerin kabul edilemeyeceği ve Suriye’nin komşu ülkeler için bir tehdit oluşturmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, geçiş sürecindeki hükümetin bir seçim planı belirlemesi gerektiği ifade edildi.
Bildirgede, uluslararası toplumun insani yardımları artırarak Suriyelilerin evlerine dönmelerini kolaylaştırması gerektiği belirtildi. Ayrıca 2011’den bu yana Suriye hükümetine uygulanan Avrupa ve ABD yaptırımlarının da görüşmelerde önemli bir konu olduğu ifade edildi.
Konferansta, Suriye’de savaş suçu işleyenlerin adalet önüne çıkarılması gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra, ülkenin geleceği hakkında karar alma mekanizmalarına yerinden edilmiş kişilerin de dahil edilmesi gerektiği belirtildi.
Fransa Cumhurbaşkanı: SDG’ye borçluyuz
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konferansta yaptığı konuşmada “Demokratik Suriye Güçleri (SDG), teröre karşı mücadelede önemli bir müttefik oldu. Onlara vefa borcumuz var. Onlarla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz” dedi.
Macron, ABD’nin 2018’de Suriye’nin bazı bölgelerinden askerlerini çekmesini hatırlatarak Fransa ve Avrupa’nın benzer bir adım atmayacağını vurguladı.
Macron, SDG’yi Suriye Ulusal Ordusu’na entegre olmaya çağırdı.
“Şu an bizim görevimiz onların çıkarlarını korumak ve yalnız bırakmamaktır” diyen Macron, “Suriye’nin geçiş sürecinde tamamen parçalanması önlenmeli. Öncelikle güvenlik sağlanmalı çünkü SDG önemli bir savaş gücüne sahip. Sorumluluk hepimizin. Aynı hedef doğrultusunda birleşmeli ve ortak düşmanımız olan terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı yeni Suriye yönetiminden IŞİD’e karşı mücadelede yer almasını talep ederek, “IŞİD’le mücadele henüz bitmedi. Bu yüzden uluslararası koalisyonla güçlü bir iş birliği içinde hareket edilmelidir” dedi.
/rd/