Kürt akademisyen Prof. Dr. Hamit Bozarslan, Türkiye’de başlayan yeni sürece ilişkin, “Kürtler, DEM Parti’yi desteklemeli ki bu süreç bozulmasın” dedi.
Başkent Erbil’deki Kürdistan Üniversitesi, 4. Uluslararası Kürt Çalışmaları Konferansı’na ev sahipliği yapıyor.
22 nisan Salı günü başlayan konferans, 24 Nisan tarhine kadar devam edecek. Konferansta, 27 ülkeden 140 araştırmacı, bilimsel çalışmalarını sunmak üzere bir araya geldi.
Konferansın önemli konuklarından biri olan tanınmış Kürt yazar ve akademisyen Prof. Dr. Hamit Bozarslan, burada bir konuşma yaptı.
Bozarslan, Rûdaw muhabiri Ferdi Sak’ın Türkiye’deki yeni sürece ilişkin sorularını yanıtladı.
“Kürt meselesi, terör meselesi değildir”
Avrupa’daki birçok üniversitede Kürt tarihi ve uluslararası siyaset üzerine dersler veren Prof. Dr. Bozarslan, Türkiye’deki çözüm sürecinin önemine vurgu yaptı.
Kürt meselesinin bir “terör meselesi” olmadığını belirten Bozarslan, şu ifadeleri kullandı:
“Kürt meselesi, 100 yıllık bir meseledir. Bu, bir milletin birleşme ve özgürlük talebidir. Erdoğan ve Bahçeli, meseleyi 40 yıllık bir ‘terör sorunu’ olarak görüyor. Ancak bu, bir halkın meşru talepleridir. Kürtler, emperyalizm tarafından manipüle edilmiyor. Talepleri, 100 yıldır orada. Emperyalizmden bahsedeceksek, emperyalizm ve Türkiye, Kürdistan’ı birlikte böldü. Bu konuda dikkatli olunmalı, ancak diğer yandan DEM Parti desteklenmeli. Çünkü Kürdistan meselesi, aynı zamanda Türkiye’deki demokrasi meselesidir.”
Bahçeli’nin sürece katılımı ve Öcalan’ın çağrısı
Bozarslan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin neden bu adımı attığını anlamanın zor olduğunu belirterek, “Belki bu meselenin daha fazla sürdürülemeyeceği düşüncesi var. Bahçeli, açıkça ‘İsrail’in bu meseleye karışmasını istemiyoruz’ dedi. Onlar, meseleyi ‘terör’ olarak çözmek istiyor” diye konuştu.
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta silah bırakma çağrısına da değinen Bozarslan, “PKK, 10 yıldır Kuzey’de savaşmıyor. Artık savaş dönemi geride kaldı. Kürtler için en önemli şey, varlıklarının, dillerinin ve meşru taleplerinin kabul edilmesidir. Kürtler, bin yıldır burada. Onlar, ne başkalarını ezmek ne de ezilmek istiyor. Kolektif bir özne olarak tanınmak istiyorlar” dedi.
“Kürtler taleplerini kendileri dile getirmeli”
Bozarslan, Kürtler için en uygun statünün ne olabileceği sorusuna, “Bu, Kürtlerin kendisinin belirlemesi gereken bir şey. DEM Parti, Kürt belediyeleri, sivil toplum veya aydınlar, taleplerini dile getirmeli. Otonomi, federasyon ya da kültürel otonomi isteyebilirler. Önemli olan, varlıklarının ve taleplerinin kabul edilmesidir” yanıtını verdi.
“Dil meselesi çözülmedi”
Türkiye’de yetkililerin “Kürt meselesini büyük ölçüde çözdük” şeklindeki açıklamalarına karşı çıkan Bozarslan, “Dil meselesi çözülmedi. Kürtçe üzerindeki baskılar devam ediyor. Kürt yazarlar hâlâ hedef alınıyor. Kürt tarihi veya dili üzerine tez yazmak birçok yerde mümkün değil. Dilin varlığı kabul edildi, ancak 40 yıl önce bu bile yasaktı. Kürt meselesi, sadece dil ve kültür meselesi değil. Kim Kürt kimliği adına konuşuyorsa ve ne talep ediyorsa, bu talepler meşru görülmeli” ifadelerini kullandı.
“Kürtler sürecin parçası olmalı”
Prof. Dr. Hamit Bozarslan, Erbil’deki konferansta, Kürtlerin sürece aktif katılımının ve DEM Parti’nin desteklenmesinin önemine dikkat çekti.
Kürt akademisyen, Kürt meselesinin çözümü için meşru taleplerin tanınmasının ve demokratik bir zeminin şart olduğunu vurguladı.
/rd/