🔴 Papa Francis’in cenaze töreninde Rusya ve İsrail’i diğer devlet görevlileri temsil edilecek. Ancak Çin’in katılması beklenmiyor.
Rusya, İsrail ve Çin’in Vatikan ve merhum Papa Francis ile karmaşık ilişkileri vardı.
Papa’nın cenaze töreni diplomatik sembolizm için sessiz bir sahne haline gelirken, bazı ülkelerin varlığı ya da yokluğu çok şey ifade ediyor.
Rusya ve İsrail, Papa Francis’in cenaze töreninde temsil edilecek. Ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun katılmaması nedeniyle bu temsil üst düzey değil.
Rusya, Kültür Bakanı Olga Lyubimova’yı gönderirken, İsrail’i de Vatikan Büyükelçisi Yaron Zeidman temsil ediyor.
Putin arama emri nedeniyle mi durduruldu?
Putin’in Papa Fransuva’nın ölümünün ardından yaptığı anma töreninde onu “hümanizmin savunucusu” olarak övmesine rağmen bu törene katılmaması, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) hakkında çıkardığı tutuklama kararına bağlanıyor.
Teorik olarak İtalya’ya ayak basması halinde tutuklanma riski altında olsa da, bu olasılık belirsizdi: İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya göre, İtalya Adalet Bakanlığı henüz UCM’nin tutuklama emrini Roma’daki Temyiz Mahkemesi’ne iletmedi. Bu, herhangi bir tutuklamanın geçerli olması için gerekli bir adım.
Bakanlığın ayrıca, Putin’e benzer suçlamalarla karşı karşıya olan Rusya’nın çocuk haklarından sorumlu komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova da dahil olmak üzere üst düzey Rus yetkililer hakkında çıkarılan diğer beş yakalama emrini işleme koymadığı bildirildi.
Francis döneminde İsrail-Vatikan ilişkileri dip noktasında
Netanyahu’nun yokluğu, İsrail ile Vatikan arasında özellikle Gazze’deki İsrail-Hamas savaşı nedeniyle gerilen ilişkilere bağlandı.
Birçok dünya lideri Papa’nın vefatı üzerine derhal taziyelerini sunarken, İsrail’in taziye mesajı Papa’nın ölümünün açıklanmasından birkaç saat sonra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan gelmişti.
Ancak Netanyahu hükümetinin bir açıklama yapmak için üç gün beklemesi diplomatik bir sinyal olarak yorumlanmıştı.
Papa Francis Gazze’deki savaşı defalarca kınamıştı ve kamuoyu önünde yaptığı eleştiriler İsrail hükümeti ile arasındaki gerilimi derinleştirmişti.
Çin’in ‘paylaşacak bilgisi yok’
Çin de henüz katılımını teyit etmedi ve katılım ihtimali zayıf görünüyor. Reuters tarafından Pekin’in bir temsilci gönderip göndermeyeceği sorulduğunda, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Guo Jiakun şöyle cevap verdi: “Şu anda paylaşacak bir bilgi yok.”
Pekin, Papa’nın ölümünden yaklaşık 24 saat sonra gazetecilerin baskısı üzerine kısa bir taziye mesajı yayınlamıştı.
Bununla birlikte cenaze töreninde Çince bir dua okunacak. Bu da Papa Francis’in on yıllardır gergin olan ilişkilere rağmen Pekin hükümetiyle köprüler kurma çabalarına bir gönderme.
Pek çok gözlemci Çin ile diyalog arayışının Papa’nın en önemli siyasi misyonlarından biri olduğunu düşünüyor.
Vatikan’ın 1951’den bu yana Çin ile resmi diplomatik ilişkisi bulunmuyor ve Pekin’in kendisine ait olduğunu iddia ettiği özerk bir ada demokrasisi olan Tayvan’ı resmi olarak tanıyan tek Avrupa devleti.
Öte yandan Tayvan Lideri Lai Ching-te de törene katılmayacak ve onun yerine Tayvan’ı eski bir başkan yardımcısı temsil edecek.
Çin’in Vatikan ile on yıllardır süren anlaşmazlığı Katolik piskoposların atanmasını da içeriyor. Hong Kong’un emekli piskoposu ve demokrasi yanlısı bir isim olan Kardinal Joseph Zen, cenaze töreni için Roma’ya gitmek üzere Hong Kong mahkemesinden özel izin aldı.
Demokrasi yanlısı protestolarla bağlantılı olarak 2022 yılında tutuklanmasının ardından Kardinal Joseph Zen’in pasaportuna da el konmuştu.
/euronews/