🔴 Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın mali kaynağını kesme kararı ile kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ABD’nin Prag merkezli yurt dışı yayın kuruluşu Radio Free Europe/Radio Liberty’nin (Özgür Avrupa Radyosu- RFE/RL) yayınlarına “şimdilik” devam edeceği açıklandı.
Trump’ın mali kaynağını kesme kararına itirazı mahkemeye taşıyan RFE/RL’ye Washington’daki federal mahkeme hak verdi. Federal Yargıç Royce C. Lamberth, mahkemenin verdiği geçici tedbir kararını “Karar Başkan tarafından verilmiş olsa da sorumlu daire (USAGM) yayıncıyı kapanışa zorlayamaz” şeklinde gerekçelendirirken, Doğu Avrupa bölgesine yayın yapan RFE/RL’nin hayatını sürdürmesinin kamusal çıkarlar açısından önem taşıdığını vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Mart ortasında, ülkesinin en büyük uluslararası yayın kuruluşlarından Voice of America’nın (VOA/Amerika’nın Sesi) bağlı olduğu Birleşik Devletler Küresel Medya Ajansı’nın (USAGM) bütçesinde büyük bir kesintiye gidilmesini öngören kararnameyi imzalayarak yürürlüğe koymuştu. Kararname RFE/RL’nin finansmanını da kapsıyordu. RFE/RL’ye, bütün federal kaynağının kesileceğinin bildirilmesi dışında, kurumun kendi kapanış süreciniyürütmesi de bildirilmişti.
USAGM’den geri adım
USAGM’nin Başkanı Kari Lake, federal mahkemenin RFE/RL’nin lehine verdiği karara atfen, kuruluşun finansmanının kesilmesine ilişkin sözleşmenin iptalinin geri çekildiğini, 2025 bütçesine yönelik sözleşmenin yeniden geçerli olduğunu iletti. Öte yandan Lake, USAGM’nin mevcut hukuki düzenlemelere uygun olması halinde ileri bir tarihte finansmanına son verebileceğini de vurguladı.
Federal mahkemenin lehlerine verdiği kararı “cesaret verici” diye yorumlayan RFE/RL Genel Müdürü Stephen Capus, yayınlarının devamının Kongre’nin de isteği olduğunu belirtti. Öte yandan kendilerine Washington’dan yayınlarının devamının finansmanına ilişkin halen resmi bir bildirimde bulunulmadığını da kaydetti.
Soğuk Savaş döneminde 1949’da Sovyet blokunda yer alan ülkelere farklı dillerde yayın yaparak Almanya’nın Münih kentinde yayın hayatına başlayan Radio Free Europe, daha sonra Radio Liberty ile birleştirilmişti. 1995’te dönemin Çekya Devlet Başkanı Vaclav Havel’in davetiyle Prag’daki radyoevine taşınmıştı. RFE/RL bugün de haftada yaklaşık 50 milyon dinleyiciye ulaşıyor. Çoğu otoriter yönetilen 23 ülkeye yayın yapan kuruluşun yayın dilleri arasında Rusça, Ukraynaca, Macarca da bulunuyor.
RFE/RL’e yayınlarını sürdürmesi konusunda Avrupa Birliği’nden destek geldi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, önceki gün RFE/RL Genel Müdürü Capus ile bir araya geldi. Komisyon Başkanı, AB’nin “ödüllü yayıncılığı” desteklemek istediğini vurguladı. Öncesinde de, Çekya’nın inisiyatifi ile 12 AB ülkesi RFE/RL’nin yayınlarını sürdürmesi için Avrupa’dan finansman sağlanması ve RFE/RL’nin kurtarılması için çalışmalara başlamıştı.
/Deutsche Welle/