Kongra Star İletişim Komitesi, Türkiye’nin Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla (SİHA) Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki siyasetçileri, kadınları ve sivilleri hedef almasına ilişkin hazırladığı dosyayı Birleşmiş Milletler’e (BM) sundu.
Dosyada, katletme saldırıları hukuki ve siyasi çerçevede ele alınırken, uluslararası hukuk desteğinin alınması ve insan haklarının korunması için uygun önlemlerin alınmasına yönelik argümanlar sunuldu. Dosyada, Türkiye’nin 23 Haziran 2020’de silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) gerçekleştirdiği ilk saldırısına dikkat çekildi.
Kobanê’nin Helincê köyüne yönelik bu saldırıda Kongra Star’ın 3 üyesi Zehra Berkel, Hebûn Mela Xelîl ve Emîne Weysi’nin de aralarında olduğu 4 kadın katledilmişti.
YILIN BAŞINDAN BU YANA 31 SALDIRI
Dosyada Türkiye’nin bu yılın başından bu yana SİHA’larla 31 saldırı gerçekleştirdiği, bu saldırıların sonucunda 48 kişinin yaşamını yitirdiği 38 kişinin de yaralandığı aktarıldı. Türkiye’nin son haftalarda Özerk Yönetim’e yönelik saldırılarıyla ilgili olarak yeni bir aşamaya girdiği hatırlatılan dosyada, 12 Haziran’dan bu yana SİHA saldırılarının arttığı kaydedildi. 35 noktanın hedef alındığı ve bunun sonucunda onlarca kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
ÜÇ KİŞİ KATLEDİLDİ
Son olarak, Qamişlo Kantonu Meclisi’nin bir aracının hedef aldığı hatırlatılan dosyada, saldırıda Qamişlo Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwêş, Meclis Eş Başkan Yardımcısı Leyman Şiwêş ve meclis üyesi Ferat Tûma’nın katledildiği, Meclis Eş Başkanı Gabî Şemûn ise yaralandığı ifade edildi. Dosyada son saldırıda yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerine de yer verildi.
Saldırılarla Özerk Yönetim bölgelerindeki istikrarın bozmaya çalışıldığına dikkat çekilen dosyada, böylece DAİŞ’e karşı girişimleri zayıflatmaya, bölge halkını tehlikelerle karşı karşıya bırakmaya ve Özerk Yönetim’in demokratik projesini yok etmeye çalışıldığı işaret edildi. Özerk Yönetim’in DAİŞ’lileri yargılayacağına ilişkin açıklamasından sonra bu saldırıların arttığına dikkat çekildi.
TALEPLER
Dosyanın son kısmında talepler sıralanarak, DAIŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyon üyeleri ve uluslararası toplumun Türkiye’nin Özerk Yönetim ve Kuzey ve Doğu Suriye koruma güçlerine yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yapıldı. Türkiye’nin bir saldırı daha düzenlemesine izin verilmemesi istenilen taleplerde, Kuzey ve Doğu Suriye’nin hava sahasının Türkiye’ye silahlı ve silahsız hava araçlarına kapatılması istendi. Türkiye’nin tüm savaş suçlarından dolayı yargılanması ve bölgeden çekilmesi istendi.
/Mezopotamya Ajansı/