Rojava: Şam hükümetiyle görüşmeler yeniden başladı

GenelGündem

🔴 Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Evîn Siwêd, ”Şam hükümetiyle başlayan görüşmelerin devam ettiğini ancak şu ana kadar bir sonuç alanamadığını” açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (Rojava) ile Şam hükümeti arasında diyalog süreci yeniden başladı.

Özerk Yönetimin 18 Nisan 2023 tarihinde Suriye krizinin demokratik ve barışçıl yollarla çözümü için ilgili taraflara sunduğu 9 maddelik deklarasyona ve bölgedeki son gelişmelere ilişkin olarak ANHA’ya konuşan Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Evîn Siwêd, ”Suriye’de egemenliğin ve birliğin korunması için siyasi bir çözüme ihtiyaç olduğunu” vurguladı.

Şam hükümetiyle devam eden görüşmelerde henüz somut bir sonuç alınamadığını ifade eden Siwêd, “Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki görüşmeler de bazı pratik konular ele alındı. Ancak genel anlamda Suriyelilerin umutlarını gerçekleştirecek kapsamlı bir çözüme henüz ulaşılamadı. Demokratik Özerk Yönetim daha önce de kendi inisiyatifiyle Arap devletlerine, Suriye krizinde etkin bir rol alma konusunda bazı çağrılarda bulunmuştu. Birçok Arap ülkesiyle görüşmeler yapıldı. Ancak istediğimiz sonucu alamadık” iadelerini kullandı.

Bölgedeki kaynakların kullanımına ilişkin ise “Demokratik Özerk Yönetim, kaynakların ulusal kaynak olduğunu ve bu kaynakların herkesin hakkı olduğunu söylüyor. Bölgedeki kaynakların adil ve eşit bir şekilde paylaşılabilmesi için Şam hükümeti ile siyasi bir anlaşma yapılması gerekiyor” açıklaması yaptı.

Her Suriyelinin ülkesine dönme hakkı vardır

Komşu ülkelerde yaşayan Suriyeli mültecilere yönelik baskılara ilişkin olarak, “Özerk Yönetim’in pozisyonu net. Mültecileri karşılamaya hazırız” ifadelerini kullanan Siwêd, Türkiye’nin tehditleri ve işgal bölgeleri için de şunları söyledi:

Özerk Yönetim olarak, işgalin son bulması için Şam hükümetiyle diyaloğa hazırız. Her Suriyelinin ülkesine geri dönmesi ulusal bir görevdir. Özerk Yönetim’in amacı Suriye’nin birliğini ve egemenliğini korumaktır…” 

Özerk Yönetim’in zorlu koşullarla başa çıkmaya hazır olduğunu belirten Evîn Siwêd, “İlgili tüm taraflara özgür, demokratik bir toplum ve merkezi olmayan bir Suriye için masaya oturup, çatışmaların siyasi çözümle çözmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Çözümün de Suriyelilerin iradesiyle olması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu

Demokratik Özerk Yönetim ve bazı Arap devletlerin Suriye krizini çözmeye yönelik girişimlerinin Şam hükümeti tarafından küçümsenmesini kabul etmediklerini vurgulayan Siwêd, krizin çözümüne ilişkin önerilerin sadece Şam hükümetine değil, Suriye’deki krize gerçek bir çözüm arzulayan tüm taraflara sunduklarını kaydetti.

Deklarasyon olumlu karşılandı

Deklarasyonun yayınlanmasından önce Suriye taraflarıyla bazı görüşmeler yapıldığını belirten Siwêd, “Yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını söyleyebiliriz. Bazı yerel ve bölgesel güçler deklarasyonu olumlu karşıladı. Ancak muhalefeti ve Şam hükümetini aynı çözüm çatısı altında bir araya getiremedik. Şam hükümeti üzerinde daha fazla baskı oluşturmak için ulusal cephe ile demokratik güçleri birleştirme çabaları devam ediyor. Demokratik Özerk Yönetim, kaynakların ulusal kaynak olduğunu ve bu kaynakların herkesin hakkı olduğunu söylüyor. Bölgedeki kaynakların adil ve eşit bir şekilde paylaşılabilmesi için Şam hükümeti ile siyasi bir anlaşma yapılması gerekiyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Lufthansa, Tahran ve Beyrut’a uçuşlarını 30 Nisan’a kadar iptal etti
Ermenistan 3 Ağustos’u Ezidi Soykırımı’nı Anma Günü ilan etti

Öne Çıkanlar