Rojava Eğitim Kurulu ayrıca,”Sadece Suriye’ye değil, bölgeye ve tüm dünyaya tehdit oluşturan aşırılıkçı bir nesil yetiştirme tehlikesiyle karşı karşıyayız.” uyarısında bulundu.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ndeki tüm eğitim ve akademik kurumlar, Rakka kentindeki Eğitim Kurulu merkezinde bir açıklama yayınladı.
Açıklama, Suriye Geçici Hükümeti (Geçici Hükümet) Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişikliklere yanıt niteliğindeydi. Rakka Kantonu Eğitim Kurumu eş başkanları Züleyha Abdi tarafından okundu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Eğitim Kurumu, Üniversite Koordinasyon Kurulu ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ndeki tüm eğitim ve akademik kurumlar adına:
Vatanımızın geleceğini ve gelecek nesilleri tehdit eden bir krizle karşı karşıyayız. Okul müfredatlarında herhangi bir değişiklik veya düzenlemenin, toplumdaki kültürel, dini ve etnik çeşitliliği göz önünde bulunduran ve okullardaki öğrencilerin bilimsel gelişimi ve ilerlemesiyle uyumlu gerekli bilimsel seviyeyi sağlayan uzmanlaşmış komiteler tarafından çerçeveler ve düzenlemeler dahilinde gerçekleştirildiği iyi bilinmektedir.
Ancak son dönemde Şam’daki Geçici Hükümette Milli Eğitim Bakanı tarafından eğitim ve bilim müfredatlarında değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler zorunlu hale gelmiştir.
Bu tehlikeli değişiklikler, halk arasında mezhepçiliği ve nefreti teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda dünyanın hoşgörü ve bir arada yaşama değerlerini teşvik etmeye çalıştığı bir dönemde, çeşitlilik içeren Suriye’yi çatışma ve aşırılıkçılık arenasına dönüştürme tehlikesi de taşıyor.
Bu değişiklikler sadece eğitim müfredatını değiştirmeyi amaçlamıyor, aynı zamanda Suriye’nin kimliğini değiştirmeyi ve halkının birliğini zayıflatmayı amaçlıyor. Sadece Suriye için değil, bölge ve dünya için de tehdit oluşturan aşırılıkçı bir nesil yetiştirme riskiyle karşı karşıyayız.
Medeniyetimizin ve geleceğimizin temelini oluşturan hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşama değerleri gerçek bir tehlike altındadır.
Toplumsal yapımızı ve milli birliğimizi tehdit eden bu değişikliklere karşı, hangi din veya mezhepten olursa olsun tüm vatandaşlarımızı birlik olmaya çağırıyoruz.
Suriye’nin geleceği, adalet, eşitlik ve herkesin haklarına saygı temelinde bir toplum inşa etmek için birlikte çalışma yeteneğimize bağlıdır.
Tüm Suriyeliler için ırkçılıktan, ayrımcılıktan, dışlamadan veya herhangi bir kimliğin marjinalleştirilmesinden uzak, merkeziyetçi olmayan, demokratik ve çoğulcu bir Suriye inşa etme sorumluluğumuza dayanarak, otoriterliği, aşırılığı ve her türlü din, cinsiyet ve ulusal hoşgörüsüzlüğü reddederek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak çocuklarımıza karşı sorumluluğumuzu kabul ederek, şunları talep ediyoruz:
1. Bu değişikliklerin derhal durdurulması ve eğitim müfredatının hoşgörü, barış içinde bir arada yaşama ve kültürel, dilsel ve dinsel çeşitliliğe saygı değerleriyle uyumlu hale getirilmesi.
2. Eğitim sisteminde her türlü şiddetin, yıldırmanın ve çarpıtmanın reddedilmesi.
3. Eğitim sisteminde çoğulculuğun, kültürel ve dilsel çeşitliliğin temel ilkeler olarak tanınması.
4. Özerk Yönetim tarafından kurulan müfredat, üniversiteler, okullar ve anaokulları da dahil olmak üzere mevcut eğitim sistemi, kadınların özgürlüğünü ve kültürel, etnik ve dilsel çeşitliliği destekleyen demokratik ve ekolojik modeli nedeniyle eğitim sisteminin temelini oluşturabilir.
Bu müfredat değişikliklerini durdurmaya yönelik resmi bir karar verilmezse, Suriye’nin geleceğinin Afgan modelinde görüldüğü gibi karanlık bir tünele doğru gittiğinin açık bir göstergesidir. Aksi yöndeki herhangi bir açıklama sadece oyalama ve geciktirmedir.
Sesimizi yükseltelim ve tüm halkının haklarına saygılı, merkeziyetçi olmayan, çoğulcu bir Suriye inşa etmek için birlikte çalışalım.”