Romanya Anayasa Mahkemesi seçim sonuçlarını onayladı: İkinci tur 8 Aralık’ta

DünyaGündem
🔴Romanya Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun sonuçlarını onayladı.
 
Az tanınan aşırı sağcı popülist aday Calin Georgescu’nun ilk turda sandıktan zaferle çıkması ülkeyi seçim ihlalleri ve Rus müdahalesi iddiaları arasında siyasi bir krize sürükledi.

Romanya Anayasa Mahkemesi’nin kararı, bağımsız olarak yarışan Moskova yanlısı Calin Georgescu ile Romanya’yı Kurtarın Birliği’nden (USR) merkez sağ aday Elena Lasconi arasında 8 Aralık’ta yapılacak ikinci turun önünü açtı.

Romanya, Georgescu’nun 24 Kasım’daki zaferinden bu yana çalkantı içinde ve bu da AB ve NATO üyesi, güvenilir bir şekilde Batı yanlısı ve yaklaşık üç yıldır Rusya ile savaşta olan Ukrayna’nın sadık bir destekçisi olan bir ülkenin seçimlerine olası dış müdahale endişelerini arttırdı.

Oylama öncesinde anketlerde tek haneli rakamlarda yer alan Georgescu, Lasconi’nin yüzde 19,2’lik oy oranının önünde yüzde 22,9 oy aldı.

Oyların yeniden sayılması, ilk turda oyların yüzde 1’ini kazanan cumhurbaşkanı adayı Cristian Terhes’in şikayeti üzerine gerçekleşti. Terhes, mahkemenin perşembe günü “hile belirtileri nedeniyle” yeniden sayım kararı aldığını duyurdu ve yarıştan çekilen ancak oy pusulasında kalan eski başbakan Ludovic Orban için kullanılan geçerli oyların Lasconi’ye atandığını iddia etti.

Baş Yargıç Marian Enache pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Yargıçlar oybirliğiyle … 24 Kasım’daki ilk cumhurbaşkanlığı turunun sonucunu onaylamaya ve geçerli kılmaya ve ikinci turun 8 Aralık’ta yapılmasına karar verdiler,” dedi.

Karar, iktidardaki solcu Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) en fazla oyu alma yolunda ilerlediği, aşırı sağın ise önemli kazanımlar elde ettiği genel seçimlerden bir gün sonra geldi.

Oyların yüzde 99.98’inin sayıldığı seçimlerde PSD yüzde 22.3 oy alarak, oyların yüzde 18.3’ünü alan aşırı sağcı Romen Birliği İttifakı’nın (AUR) önünde yer aldı. Lasconi’nin merkezci muhalefeti USR yüzde 12.3, iktidar koalisyonunun küçük ortağı Ulusal Liberal Parti (PNL) ise yüzde 14.3 oy aldı.

Aşırı sağ gruplar SOS ve Genç İnsanlar Partisi (POT) sırasıyla yüzde 7,8 ve yüzde 6,4 oy alırken, etnik Macar Partisi UDMR yüzde 6,4’te kaldı.

Hükümet koalisyonu kurma görüşmeleri halihazırda devam ederken, başbakanı cumhurbaşkanı atayacağı için son sözü cumhurbaşkanlığı yarışının galibi söyleyecek.

TikTok incelemesi

Oyların yaklaşık yüzde 70’inin ana akım partilere gittiği genel seçimlerin sonuçları, Romanya’nın AB ve NATO yanlısı duruşunu teyit ediyor gibi görünse de aşırı sağın kazanımları ve Georgescu’nun 24 Kasım zaferi artan kutuplaşmayı yansıtıyor.

COVID-19 salgını ve Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden bu yana AB ve NATO karşıtı söylemler ülkede, özellikle de sosyal medyada yaygınlaştı.

Georgescu’nun sürpriz başarısı, demokrasi için bir tehdit olduğunu iddia eden ve Romanya’nın faşist ve milliyetçi liderlerinin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i öven önceki açıklamalarından endişe duyan vatandaşların protestolarına yol açtı.

Çok sayıda siyasi analist, Georgescu’nun popülaritesindeki hızlı yükselişi sosyal medya platformu TikTok’taki varlığına bağlıyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in ofisi perşembe günü yapılan Milli Savunma Yüksek Konseyi toplantısının ardından Georgescu’nun adını vermeden yaptığı açıklamada, belgelerin analizinin “bir cumhurbaşkanı adayının TikTok platformu tarafından sağlanan ayrıcalıklı muamele nedeniyle kitlesel teşhirden yararlandığını” ortaya koyduğunu belirtti.

Romanya’nın medya düzenleyicisi Ancom’un başkan yardımcısı Pavel Popescu, soruşturmalarda “seçim sürecinin manipüle edildiğine” dair kanıt bulunması halinde TikTok’un ülkede askıya alınmasını talep edeceğini bildirdi.

TikTok’tan pazartesi yapılan açıklamada ise Georgescu’nun kampanya faaliyetlerini yalnızca uygulamaya atfetmenin “yanlış ve yanıltıcı” olduğu belirtilerek, Georgescu’nun diğer sosyal medya platformlarını da kullandığını ifade edildi.

Milli Savunma Yüksek Konseyi de geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkedeki seçimleri etkilemeyi amaçlayan siber saldırılara ilişkin kanıtlara sahip olduğunu belirtti. Romanya’nın “başta Rusya Federasyonu olmak üzere devlet ve devlet dışı aktörlerin düşmanca eylemlerinin” hedefi olduğunu aktardı.

Öte yandan Moskova, cuma günü herhangi bir ülkede seçimlere müdahalede bulunduğu iddialarını reddetti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Romanya başta olmak üzere diğer ülkelerdeki seçimlere müdahale etme alışkanlığımız hiç olmadı ve şimdi de böyle bir niyetimiz yok,” dedi.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Yargıtay, Ümitcan Uygun’un cezasını onadı
Özel: Erdoğan’ı uyarıyorum; geçmişten ders alın, maceracılığı bırakın

Öne Çıkanlar