🔴Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), dünya genelinde basın özgürlüğünü tehdit eden gelişmelere karşı yürüttüğü çalışmalar kapsamında son dönemde çeşitli kazanımlar elde edildiğini açıkladı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), son dönemde medya özgürlüğünü tehdit eden gelişmelere karşı çeşitli ülkelerde yürüttüğü girişimlerle kamu yayıncılığının korunması, medya tekelleşmesine karşı mücadele ve çevrimiçi sansürün aşılması yönünde adımlar attı.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), dünya genelinde basın özgürlüğünü tehdit eden gelişmelere karşı yürüttüğü çalışmalar kapsamında son dönemde çeşitli kazanımlar elde edildiğini açıkladı.
Kuruluş, İsviçre’de kamu yayıncılığının korunması, Fransa’da medya tekelleşmesine karşı tartışmaların büyümesi, ABD’de Voice of America (VOA) çalışanlarını etkileyen keyfi atamalara karşı girişimler ve küresel ölçekte çevrimiçi sansürle mücadele alanlarında faaliyet yürüttü.
Fransa’da iş dünyası dergisi Challenges’ın ve birçok medya kuruluşunun milyarder iş insanı Bernard Arnault’un kontrolüne geçmesi, ülkede medya sahipliğinde yoğunlaşma tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
Öte yandan İsviçre’de kamu yayıncılığı için alınan lisans ücretini düşürmeyi hedefleyen “200 frank yeter” adlı girişimin halk oylamasıyla reddedilmesi, kamu yayıncılığının finansmanının korunması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.
Çevrimiçi sansüre karşı ‘Collateral Freedom’ operasyonu
RSF’nin çevrimiçi sansüre karşı 11 yıl önce başlattığı Collateral Freedom Operasyonu, 39 ülkede engellenen 177 medya kuruluşu ve basın özgürlüğü internet sitesinin erişilebilir kalmasını sağlıyor. Bu sitelerin yarısından fazlası Rusya ve Çin’de engellenmiş durumda.
Operasyon kapsamında sansürlenen haber siteleri, büyük içerik dağıtım ağlarının (CDN) sunucularında barındırılan yedek sitelere kopyalanıyor. Bu sayede otoriter rejimler altında yaşayan kullanıcılar, VPN kullanmadan standart internet tarayıcıları üzerinden bu sitelere erişebiliyor.
RSF verilerine göre koruma altına alınan sitelerin yüzde 57’sinden fazlası yalnızca iki ülkede engellenmiş durumda: Çin’de 53, Rusya’da ise 49 site erişime kapatılmış durumda.
‘Sansürcülere boyun eğmeyeceğiz’
RSF, 12 Mart Dünya Siber Sansürle Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı bildiride dijital sansüre karşı mücadeleyi sürdüreceğini vurguladı.
RSF Teknoloji ve Gazetecilik Masası Başkanı Vincent Berthier, sansür yöntemlerinin sürekli geliştiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Özgür basının düşmanları engelleme araçlarını sürekli geliştirirken, biz de yasaklanmış yerlerde bilgiyi yaymak için yöntemlerimizi geliştiriyoruz. Rejimler halklarını propaganda ile hapsetmeye çalışırken, biz de bağımsız gazeteciliğin yayılması için fırsatlar yaratıyoruz.”
/Kaynak: İlke TV/











