Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun gönüllü savaşçıların sözleşmeli askeri personel olarak yasal statü kazanıp Rus ordusunda yer alması için karar imzaladığı bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Rusya Silahlı Kuvvetlerine sözleşme ile askeri personel alımına ilişkin toplantı gerçekleştirdi.
Rus ordusuna sözleşmeli asker başvurusunun arttığını aktaran Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, sözleşmeli asker alma konusunda Moskova, Sivastopol, Altay, Başkurdistan Cumhuriyeti, İnguşetya, Karaçay-Çerkesya, Komi, Tuva, Çeçenistan, Astrahan, Voronej, Murmansk, Penza, Sahalin, Tümen ve Yahudi Özerk Bölgesi’nin en iyi bölgeler olduğunu aktardı.
Gönüllü askeri birliklerin Rus Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler ile temas hattında başarılı bir şekilde görev yürüttüğünü belirten Pankov, “Bu, Rus toplumunun yüksek konsolidasyonu, vatandaşların ortak bir zafere ulaşılmasına kişisel katkı yapma arzusunu gösteriyor” diye konuştu.
Pankov, Rus Müşterek Kuvvetler Grubunun bir parçası olarak gönüllü oluşumların kullanımının etkinliğini artırmak amacıyla, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun gönüllü organizasyonların hizmet faaliyetlerini düzenleme prosedürünü tanımlayan bir karar imzaladığını bildirdi.
Karar ile ilgili detayları açıklayan Pankov, 1 Temmuz’a kadar gönüllü birliklerin Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceğini kaydetti. Pankov, “Bu, gönüllü oluşumlara gerekli yasal statüyü verecek, kapsamlı destek organizasyonu ve görevlerini yerine getirebilmeleri için ortak yaklaşımlar oluşturacaktır” dedi.
Kararın tüm gönüllülere sözleşmeli askeri personel olarak, Savunma Bakanlığı veya gönüllü birliklerle bireysel sözleşme yapma hakkı verdiğinin altını çizen Pankov, vatandaşların devletle yaptıkları sözleşmelerin her şeyden önce, devlet tarafından kendilerine ve aile üyelerine sağlanan sosyal koruma ve destek tedbirlerini genişleteceğini ifade etti.
Ukrayna savaşında Rusya için önemli rol oynayan özel askeri şirket Wagner, son olarak savaşın aylardır kilitlendiği Bahmut kentini kontrol altına aldıktan sonra bölgeden çekilirken, maaşlı askerler çalıştırıyor. ‘Putin’in aşçısı’ olarak bilinen Wagner patronu ise, son günlerde Rus yetkililere karşı cepheden yaptığı tartışmalarla gündemden düşmüyor.
Uzmanlar, gönüllülere ordu kapılarını açma hamlesinin, Wagner’e yapılan paralı askerlik başvurularını azaltma olduğu yönünde öngörüde bulunuyor.
/rd/