Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen 3 kadın siyasetçiden Sakine Cansız, Dêrsim merkezde bulunan Asri Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Anmaya, Özgür Kadın Hareketi (Tevgere Jinên Azad-TJA) üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ayten Kordu ve Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.
Mezarlık girişinde bir araya gelen kadınlar, karanfillerle Sakine Cansız’ın mezarına yürüdü. Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Barış Annesi Meryeme Tuma, Sakine Cansız şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri andı. Kadınların katledilmemesini temenni eden Meryeme Tuma, “Kadınların katledilmemesini istiyoruz. Annelerin ağlamasını istemiyoruz. Bizler barış ve özgürlük istiyoruz” diye belirtti.
Anma, karanfillerin Sakine Cansız’ın mezarına bırakılması ve çerağların yakılmasıyla sona erdi.
Fidan Doğan Maraş’ta mezarı başında anıldı
Fransa’nın başkenti Paris’te Sakine Cansız (Sara) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) ile birlikte katledilen Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn), Maraş’ın Elbîstan ilçesi Xopon Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı.
Anmaya, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Narin Gezgör, DBP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri, DEM Parti ve DBP Maraş, Antep, Adıyaman, urfa il ve ilçe örgütleri yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Fidan Doğan’ın mezarı başında yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DEM Parti Meclisi (PM) üyesi Pakize Sinemillioğlu, katliamın hala aydınlatılmadığına dikkat çekti. Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Narin Gezgör, “Fidan Doğan bir özgürlük arayışçısıydı. Yurduna, kadın bilincine sahip çıkan bir kadındı. 3 kadının da katledilme sebebi tam olarak buydu” dedi.
Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Paris’te diyalog sürecinde katledildiklerine dikkat çeken DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Özellikle Fransa hükümetinin bu cinayeti aydınlatması gerekirken hala bu tetiği kimlerin çektiği aydınlatılmıyor” ifadelerini kullandı.
CEZASIZLIK POLİTİKASI
Anma yapma sebeplerinin hem 3 kadının mücadelesini anmak hem de katliamın aydınlatılma talebini yinelemek olduğunu vurgulayan Halide Türkoğlu, “Bizler kadın ve Kürt özgürlük mücadelemizi yürütürken Sakinelerden, Sêvelere bu mücadelemizin haklı bir mücadele olduğunu belirtiyoruz. Kadınlara dönük suikastlar kadın özgürlüğüne dönük suikastlardır. Cezasızlık politikasıyla bunun faili meçhul, münferit bir olay olduğunu söylüyorlar. Sakinelerin, Fidanların katledilişinde bir ulus devlet aklı olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Halide Türkoğlu, Fidan Doğan’ın Avrupa’da verdiği kadın mücadelesinin enternasyonel bir mücadeleye dönüştüğünü ve Rojava Devrimi ardından Kuzey ve Doğu Suriye’de hayat bulduğunu söyledi. Katliamın aydınlatılmamasında Avrupa devletlerinin rolüne dikkat çeken Halide Türkoğlu, “Bu işbirliğini kabul etmiyoruz” dedi.
Halide Türkoğlu, devamında şunları söyledi:
“Onurlu yaşam ve kadın eşitliğini savunan ve bu mücadeleyi yürütmeye çalıştılar. Kürt kadınları başta olmak üzere Ortadoğulu kadınlar bu baskı ve zulüm politikalarına karşı en güçlü şekilde mücadelesini yükseltti. Bu yüzyılın karanlık İŞİD zihniyetine karşı mücadele eden Rojava kadın devriminin de daha da büyüyeceği bir yüzyıl olması yönünde kararlı olduğumuzu belirtiyoruz. O yüzden bu yolda bedel ödeyen tüm arkadaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.”
Anma, Fidan Doğan’ın mezarına karanfiller bırakılmasının ardından sona erdi.
/Mezopotamya Ajansı/