Salih Müslim: HTŞ’den henüz bir yanıt alamadık

GündemPolitika

🔴 PYD Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim henüz HTŞ’den diyalog girişimlerine bir yanıt alamadıklarını açıkladı.

Salih Müslim yeni Şam rejimi ile Kürt yönetiminin geleceğine dair henüz bir müzakere süreci başlamadığını söyledi.
 
Cihadist Heyet Tahrir Şam (HTŞ) Suriye’nin başkentini ele geçirip Beşar Esad yönetimini devirdiğinde, Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi açıklama yapmış, yeni Suriye bayrağını tanıdıklarını açıklamış, Şam ile diyaloğa hazır olduklarını bildirmişti.
Rojava Özerk Yönetimi bugün de kontrolü altındaki bölgeler ile Suriye’nin geri kalanı arasındaki gümrük ve vergi işlemlerinin kaldırıldığına ilişkin bir genelge yayınlandı.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.
Şam’a gönderdikleri mesajlara “henüz yanıt alamadıklarını” söyleyen Müslim, yine de olası müzakereleri yürütmek üzere bir heyet hazırladıklarını ve  umutlu olduklarını belirtti.
 
Müslim, Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın “HTŞ ve Kürtler arasında bir diyaloğu önlemek için aceleyle ve erkenden” Şam’a gitmiş olabileceğini düşündüğünü de söyledi.
 
HTŞ ile müzakerelerden istedikleri sonucu alamamaları halinde Şam’la bir çatışma ihtimali görüp görmediğinin sorulması üzerine Müslim, “Bu olmazsa kendimizi siyasi olarak savunacağız. Her şey masada ancak iyi niyetle yaklaşıyoruz” dedi.
 
Hem HTŞ hem SMO için “cihatçı” nitelemesi yapan Müslim, yine de HTŞ’nin geçmişte kendilerine yönelik operasyonlara katılmadığına dikkat çekti.
Fakat bu yapının da “Türkiye ile koordinasyon halinde olduğunun” farkında olduklarını kaydetti.

İsrail basınında son günlerde çıkan “İsrail’in Suriyeli Kürtleri Türkiye’ye karşı koruması gerektiği” şeklindeki yorumların sorulması üzerine Müslim, “Özellikle İsrail’den değil, herkesten destek istediklerini” söyledi.

Salih Müslim, “İsraille iletişimimiz yok, eğer böyle bir (Kürtlere destek) açıklamaları varsa elbette takdirle karşılarız” dedi, Türkiye’nin Ortadoğu’da izlediği tutumun “İsrail’i de rahatsız ettiğini” savundu.

/dw/

İlginizi Çekebilir

Esad’ın devrilmesi: Büyük değişikliklerin mi yoksa yeni tehditlerin mi başlangıcı?
Erdoğan: Türkiye, Türkiye’den daha büyüktür; mukadderatımızdan kaçamayız

Öne Çıkanlar