Suriye Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanlığı, Suriye’deki cami hatiplerine gönderdiği bir yazıda, Kürtlere ve rojava’ya yönelik saldırıları “Fütuhat” (Fetihler) olarak nitelendirdi. Diyanetin gönderdiği genelge, Kuran-ı Kerim’in Enfal Suresi’nin 9. ayetiyle başlıyor.
Zafer için “kunut” duası ve tekbir talimatı
Rûdaw’ın aktardığı habere göre Şam Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanı Dr. Muhammed Ebu Hayr Şükri’nin imzasını taşıyan ve 18.01.2026 tarihli genelgede, Bakanlık cami hatiplerine talimat verdi. Bakan, hatiplerden beş vakit farz namazda, HTŞ ordusu askerlerinin zaferi için dua etmek amacıyla “Kunut” duası okumalarını istedi.
Ayrıca Bakan, HTŞ Ordusu’nun Rojava’da Kürt halkına yönelik saldırılarındaki “fütuhat ve zaferlerini kutlamak ve sevinçlerini ifade etmek amacıyla” cami hatiplerinin tekbir getirmelerini talep etti.
Enfal ve “fütuhat” benzetmesi
Metinde, Irak hükümetinin 1987 ve 1988 yıllarında Güney Kürdistan’da sekiz aşamalı olarak başlattığı ve 182 bin Kürdün yakalanarak diri diri gömüldüğü “Enfal” harekatına atıfta bulunuldu. Ayrıca “Fütuhat” kavramının, şeriat ve İslami yorumlara göre “kâfirlere” karşı uygulandığına dikkat çekildi.
Suriye Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanlığı’nın bu talimatı, HTŞ ordusu’nun son 24 saatte Fırat’ın doğusu, Tabka, Rakka ve Deyrizor bölgelerinde büyük bir ilerleme kaydettiği bir dönemde geldi. Bu askeri değişimler, Pazar günü açıklanan 14 maddelik bir anlaşma çerçevesinde SDG’ye geri çekilmesinin ardından yaşandı.
Suriye Demokratik Güçleri, HTŞ Ordusu’nun saldırılarında şu ana kadar sivillere yönelik savaş suçları ve katliamların kaydedildiğini açıkladı.

Suriye Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanlığının Enfal sureli genelgesi
Saddam’ın El Enfal Operasyonları
Saddam Hüsyin Rejimi Güney Kürdistan’a yönelik ‘Enfal Suresi’ni baz alarak 8 aşamalık katliam, göçertme ve soykırım operasyonu başlatmıştı.
El-Enfal Operasyonu ilk kez Irak’ın devrik dikdatörü Saddam Hüseyin rejimi tarafından yürütülen ve liderliğini Ali Hasan el-Mecid’in yapmış olduğu, esas olarak Kürtleri hedef aldı.
Saldırılar ismini Kur’an’daki Enfal Suresinden alıyordu. Irak’taki Baas rejimi Enfal suresi ile Kürtlere karşı 1986 ve 1989 arasında 8 aşamalı bir soykırım başlattı.
Soykırım saldırıları özellikle 1988 yılında doruğuna ulaştı. Enfal Operasyonu kara harekâtları, havadan bombalamalar, yerleşkelerin sistematik bir şekilde yıkılması, toplu zorunlu göçler, idam mangaları ve kimyasal silah kullanımı şeklinde gerçekleşti.
Operasyon ayrıca Süryanileri ve Irak Türkmenlerini de hedef almıştır.
Güney Kürdistan’da Peşmergelerin Mela Mistafa Barzani öncülüğünde başlattığı mücadeleye karşı Saddam diktatörlüğü, 1983 yılında Barzan bölgesinde 8 bin Kürt erkeği ve çocuğunu evlerinden alarak yok etmeye başlamasıyla başlayan süreç 1988’de Enfal ile doruğa ulaşmıştır.
Kaynak: Rûdaw











