Sami Tan: Son yıllarda Kürtler arasında Kürtçe bilinci gelişiyor

GenelGündem

Kürt Dili ve Kültürü Derneği Başkanı Sami Tan, Kürtçe seçmeli derslerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Son yıllarda Kürtler arasında çok net bir girişim söz konusu. Gayretler var ve bir bilinç var. Özellikle sosyal medyada. Bu da sevindirici” dedi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı (MEB) orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Ortaokullarda, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 30 Ocak 2024 tarihinde başladı. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli ders okutulabilecek.

Seçmeli Kurmanci ve Zazaki ders taleplerini, öğrenciler ve velilerinin elektronik ortamda veya yazılı olarak 12 Şubat 2024 tarihine kadar iletmesi ve e-okul sistemine işlenmesi gerekiyor.

Kürt Dili ve Kültürü Derneği Başkanı Sami Tan, konuya ilişkin Rûdaw’ın bültenine katıldı ve süreci değerlendirdi.

Dilbilimci Tan, Urfa-merkezde şimdiye kadar Kürtçe derslerin verilmediğini ancak çabaları sonucu bazı okullarda dersin verildiğini söyledi.

Tan, şöyle konuştu:

“Büyük ihtimalle iki okulda ders açılacak. Halihazırda Urfa’nın ilçelerinde zaten Kürtçe dersler vardı. Suruç’ta vardı. Bir öğretmen okullara giderek ders veriyordu.

Siverek’te de Zazaki için vardı. Şimdi merkezde de birkaç okulda açılması için çabalar sürüyor.

Urfa’nın merkezinde Kürtçe için çok fazla bir bilinç yok. İlçeleri gibi değil.

Siverek ve Suruç gibi ilçelerinde Kürtlük bilinci oldukça güçlü.

Urfa’nın merkezinde de pek çok aile Kürtçe konuşuyor ancak çocuklarının Kürtçe konuşarak yetiştirmiyor.”

“Kürtler arasında Kürtçe için bilinç var”

Seçmeli Kürtçe ders sürecine yönelik eleştiride bulunan Tan, şunları söyledi:

“Şimdi seçmeli dersler ana okul ve ilkokul için yok. Sadece orta okullar için var.

Türkiye’de 4+4+4 eğitim sistemi var. İkinci 4’de bu ders veriliyor.

Bunun sorgulanması lazım. Pedagojiye göre çocuk ana okulda kendi dilinde eğitim görmeli. Oysa Türkiye’de ortaokulda bu fırsat veriliyor.

İster istemez bu konu siyasi bir konuya dönüşüyor ya da siyasallaştırılıyor.

Seçmeli ders hakkının alınmaması için şu an engeller çıkarılıyor. Kürtçe derslerin açılmaması için bazen öğretmen yok diyorlar, bazen gidin ‘Peygamberin Hayatı’ dersini seçin diyorlar, ya da başka şeyler söylüyorlar.

Son yıllarda Kürtler arasında çok net bir girişim söz konusu. Gayretler var ve bir bilinç var. Özellikle sosyal medyada. Bu da sevindirici.”

 

/rd/

İlginizi Çekebilir

Mazlum Kobani: Hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesine ihtiyaç var
İsrail’den Hizbullah’a SİHA saldırısı

Öne Çıkanlar