🔴 İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanması ardından Saraçhane’deki protesto eylemlerine katılan 139 kişinin yargılandığı dosyada 102 genç hakkında tahliye kararı verilirken, 25 kişinin ev hapsi kaldırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan protestolarda gözaltına alınan gençlerden 102’si için Perşembe günü tahliye kararı verildi.
Tahliye edilenler arasında İmamoğlu’nun ‘Her şey çok güzel olacak’ seçim sloganının mimarı Berkay Gezgin de yer alıyor.
İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararında, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama” suçlamasının Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre katalog suçlar arasında yer almadığına değinildi. Kararda aynı zamanda tutuklu gençlerin büyük çoğunluğunun öğrenci olduğu, eğitimlerinin devam ettiği ve sınav döneminde oldukları belirtildi.
İstanbul’daki Saraçhane protestolarına katılan 139 kişinin yargılandığı dosyada, 25 kişinin de ev hapsi kaldırıldı.
İstanbul başsavcılığı tarafından İstanbul’daki eylemlerle ilgili açılan 20 soruşturmada, 829 kişiden 819’una kamu davası açıldı. Bu kişilerden 278’inin tutuklu olduğu belirtildi.
İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı öğrencilerin öncülük ettiği eylemlerde, 26 Mart Çarşamba günü sabah saatlerinde İstanbul ve Bursa’da birçok adrese polisin baskını düzenlendiği ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.
Akademik boykot ilan ederek okullarda derse girmeme kararı alan üniversite öğrencilerine Eğitim-Sen’den destek gelmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversite öğrencilerinin boykot çağrısına destek vererek bir gün iş bırakan Eğitim-Sen yetkilileri hakkında soruşturma başlattı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İmamoğlu’nun gözaltına alındığı tarih olan 19 Mart’tan itibaren 1.900’dan fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Üniversite öğrencilerinin eylemleri özellikle üniversite kampüslerinde ve şehir merkezlerinde yoğunlaşıyor. İmamoğlu’nun gözaltına alınarak tutuklanmasıyla başlayan protestolar, üniversitelerde boykot çağrıları ve öğrenci yürüyüşleriyle devam ediyor.
Türkiye genelinde çeşitli üniversitelerdeki öğrenci grupları 24 Mart Pazartesi günü boykot çağrısında bulunmuş, kampüs içinde yürüyüşler yapılmıştı.
İstanbul’da Yıldız Teknik, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, İstanbul, Bilgi Üniversitesi; Ankara’da ODTÜ, Hacettepe; İzmir’de Ege, Dokuz Eylül, İzmir Demokrasi; Kocaeli’nde Kocaeli Üniversiteleri’nde öğrenci grupları dersleri boykot etme kararı aldı.
Ne oldu?
İmamoğlu, 18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış daha sonra da 23 Mart’ta ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklanmıştı. Tüm bu süreç, İBB Başkanı’na son haftalarda açılan soruşturmaların ardından ve CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu,” demişti.
Ancak İmamoğlu tutuklanmasıyla aynı gün 15 milyona yakın oyla CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.
İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanmasıyla tetiklenen kitlesel protestolar, Türkiye’de on yıldan uzun süredir görülen en büyük gösterilere dönüştü.
CHP’nin çağrısıyla binlerce kişi yedi gün boyunca Saraçhane’deki belediye binası önünde toplandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, salı akşamı Saraçhane’de son kez toplanıldığını belirtti.
/euronews/