Scholz: Suç işleyen sığınmacılar sınır dışı edilecek

DünyaGündem

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Taliban’ın yeniden iktidara geldiği Ağustos 2021’den bu yana ilk kez Afgan vatandaşlarını sınır dışı etme kararının ardından konuştu. Şansölye, 28 Afgan vatandaşının geri gönderilmesi kararının, yabancı uyruklu suçluların sınır dışı edilmekten kurtulamayacağının “açık bir işareti” olduğunu dile getirdi.

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit Cuma günü yaptığı açıklamada söz konusu 28 Afgan vatandaşını “hüküm giymiş suçlular” diye tanımlamış, ancak suçlarını açıklığa kavuşturmak için gelen yorum talebine yanıt vermemişti.

Scholz ise, “Bu konuda fazla konuşmadan dikkatli bir şekilde hazırlandık çünkü böyle bir proje ancak çaba sarf ederseniz, dikkatli ve çok gizli bir şekilde yaparsanız başarılı olur” dedi:

“Bunun gerçekleşmesinde rol oynayan herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu, suç işleyenlerin onları sınır dışı etmeyeceğimize güvenemeyeceklerinin, aksine bunu yapmanın yollarını arayacağımızın açık bir işaretidir.”

İçişleri Bakanı Nancy Faeser da sınır dışı işlemlerinin Almanya için bir güvenlik meselesi olduğunu dile getirdi.

Alman hükümetinin Taliban’la herhangi bir diplomatik ilişkisi yok. Uluslararası haber kurumu El Cezire’ye göre bu yüzden Katar devreye girdi ve Berlin ile Taliban arasındaki müzakerelerde kolaylaştırıcı görevini üstlendi.

Sınır dışı işlemleri, Solingen’de üç kişinin ölümüne ve sekiz kişinin de ağır yaralanmasına neden olan bıçaklı saldırıdan bir hafta sonra gerçekleşti.

Savcıların “Issa Al H.” adını açıkladığı şüphelinin, Almanya’ya iltica başvurusunda bulunmuş bir Suriye vatandaşı olduğu öğrenilmişti.

Alman basınında yer alan haberlere göre 26 yaşındaki saldırganın iltica başvurusu reddedilmişti ve geçen yıl Avrupa Birliği’ne (AB) ilk giriş yaptığı Bulgaristan’a gönderilmek üzere sınır dışı edilmesi gerekiyordu ancak ortadan kaybolduğu için sınır dışı edilememişti.

Cinayet ve terör örgütü üyeliği şüphesiyle tutuklanan Al H. hakkında daha fazla soruşturma yürütülmesi ve iddianame hazırlanması bekleniyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) söz konusu saldırının sorumluluğunu üstlense de herhangi bir kanıt sunmadı. Örgüte bağlı Amaq Haber Ajansı’nda yapılan açıklamada saldırganın Hıristiyanları hedef aldığı ve saldırıları “Filistin’deki Müslümanların intikamını almak için” gerçekleştirdiği savunuldu.

IŞİD, Almanya, Türkiye, Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) ve pek çok başka örgüt ve ülke tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Haziran ayında Şansölye Scholz, Afgan bir göçmenin Frankfurt’ta bir polis memurunun ölümüne ve dört kişinin de yaralanmasına neden olan bıçaklı saldırısının ardından Afganistan ve Suriye’den gelmiş suçluların sınır dışı edilmesi sürecine yeniden başlanacağı sözünü vermişti.

Alman haber ajansı dpa’ya göre Faeser da perşembe günü, bıçak taşıma yasalarını sıkılaştırma ve sınır dışı işlemlerini kolaylaştırma sözü verdi.

İlginizi Çekebilir

Hollanda, Ukrayna’ya zırhlı araç gönderiyor
ABD: Rusya Ukrayna’ya İran ve Kuzey Kore’den aldığı İHA’larla saldırıyor

Öne Çıkanlar