SDG: Türkiye destekli gruplar birçok bölgede ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor

GenelGündem

SDG, bölgelerine yönelik Şam güçlerinin ve Türkiye destekli grupların artan salıdırılarına ilişkin açıklama yaptı. Saldırıların durdurulması istenen açıklamada, “diyaloğa ve katkıya açığız ve halkımızın güvenliğini korumak için her türlü önlemi almaya hazırız” denildi.

Nûmedya24’ün haberine göre Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Basın İrtibat Merkezi, son günlerde Dêyrizor, Der Hafir, Tişrîn Barajı ve Til Temir bölgeleri ile Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde yaşanan saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

SDG açıklamasında, “Şam hükümetinin himayesinde Türkiye destekli bazı grupların Dêrazor, Der Hafir, Tişrin Barajı ve Til Temir gibi birçok bölgede topçu ateşi açtığı ve Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahalleleri çevresinde ise tehlikeli hareketlerin yaşandığı bildirildi. Halep’teki hareketlenmenin “iki mahalle yönetimi ile Şam yönetimi arasında 1 Nisan’da imzalanan anlaşmaya aykırı” olduğu kaydedildi.

22 SALDIRI YAPILDI: 11 SİVİL YARALI

SDG açıklamasında, bölgelerine yönelik saldırılar için ise şu bilgiler paylaşıldı:

“Söz konusu silahlı gruplar, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine ağır silahlarla ve karadan 22’den fazla saldırı düzenledi. Ayrıca, Dêrazor’daki güçlerimizin noktalarına saldırmak için Fırat Nehri’ni geçmeye çalıştılar. Saldırılar sonucunda 11’den fazla sivil yaralandı ve sivil bölgelerde ağır hasar meydana geldi.”

“10 MART ANLAŞMASINA AYKIRI”

Özerk yönetimin bölgelerine yönelik saldırıların Suriye geçiş hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed El-Şera ile DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında 10 Mart’ta imzalanan anlaşmayla çeliştiği kaydedilen açıklamada, “Anlaşmanın özü genel ateşkes, sivillerin korunması ve siyasi çözüm fırsatlarının geliştirilmesidir“ hatırlatması yapıldı.

“SOĞUKKANLILIĞIMIZI KORUDUK”

SDG açıklamasında, saldırıların durdurulması için Şam yönetimine ve uluslararası güçlere çağrı yapılarak, şunlar belirtildi:

“Suriye’de istikrarın tüm taraflardan gerçek katkı ve ortak sorumluluk gerektirdiğine inandığımız için, saldırılara rağmen soğukkanlılığımızı koruduk. Suriye’nin diyaloğa ihtiyaç duyduğu bir dönemde, saldırıların devam etmesi güveni tehdit ediyor, anlaşmayı başarısızlığa sürüklüyor. Şam hükümetinin sorumlu olduğu savaş ruhunu yeniden canlandırıyor. Şam hükümetini ve Türkiye tarafından desteklenen bağlı grupları, tüm ihlalleri derhal durdurmaya ve anlaşma hükümlerine uymaya çağırıyoruz. Uluslararası toplumu ve hukuk kuruluşlarını ihlalleri durdurmaya ve anlaşmalara saygı gösterilmesini sağlamak için çalışmaya çağırıyoruz. Güvenli ve emniyetli bir Suriye için diyaloğa ve katkıya açığız ve halkımızın güvenliğini ve haklarını korumak için her türlü önlemi almaya hazırız.”

İlginizi Çekebilir

Bağdat: Baskın yapan Haşdi Şabi komutanları görevden alındı
Guterres: Azerbaycan -Ermenistan arasında imzalanan deklarasyonu memnuniyet verici

Öne Çıkanlar