SDG ve Şam yönetimi arasında ateşkes sağlandı: 14 maddede anlaşıldı

DünyaGündem

Suriye geçici hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed El Şara ile DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında imzalanan mutabakatla, tüm cephelerde ateşkes ilan edilirken DSG’nin Suriye devlet kurumlarına entegrasyonu ve siyasi-idari adımları içeren 14 maddelik bir çerçeve üzerinde uzlaşıldığı açıklandı.

 Şara, DSG ile varılan mutabakatın ana ekseninin ateşkes olduğunu ve devlet otoritesinin tüm ülkeye yayılması gerektiğini vurguladı.  

Suriye Geçici Başkanı Ahmed Şara, bugün yaptığı basın açıklamasında sahadaki askeri ve siyasi duruma ilişkin mesajlar verdi.

Şara, özellikle DSG ile yürütülen diyalog süreci ve devlet kurumlarının geleceği hakkında net ifadeler kullandı.  

“Devlet kurumları tüm Suriye’ye yayılacak”  

Şara, DSG ile varılan mutabakatın içeriğine değinerek, “DSG ile yaptığımız anlaşmanın temel taşı ateşkestir. Ancak stratejik hedefimiz, devlet kurumlarının Suriye’nin istisnasız tüm illerinde yeniden faaliyete geçmesi ve otoritesini tesis etmesidir” dedi.

Mazlum Abdi ile kritik telefon görüşmesi  

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile yapılması planlanan ancak gerçekleşemeyen yüz yüze görüşmeye de açıklık getiren Şara, “Olumsuz hava koşulları nedeniyle Sayın Mazlum Abdi ile bir araya gelemedik. Bu sebeple görüşmemizi telefon aracılığıyla gerçekleştirdik ve süreci değerlendirdik” ifadelerini kullandı.  

Arap aşiretlerine itidal çağrısı        

Bölgesel gerilimlerin düşürülmesi ve diplomatik sürecin korunması gerektiğini söyleyen Ahmed Şara, Arap aşiretlerine de özel bir çağrıda bulundu:       

Varılan anlaşmaların başarıyla sonuçlanabilmesi ve istikrarın sağlanması için tüm Arap aşiretlerini sağduyulu olmaya ve itidalli davranmaya davet ediyoruz.”

Suriye geçici hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed El Şara, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile varılan ateşkes ve entegrasyon mutabakatını paylaştı.

Suriye Cumhurbaşkanlığı’nın X hesabından yapılan paylaşımda Şara ve Abdi tarafından imza altına alınmış anlaşma metninin fotoğrafına da yer verilerek, “Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara, ateşkes anlaşmasını ve Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye devlet kurumlarına tam entegrasyonunu imzaladı” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşılan mutabakat şöyle:

Birinci madde: 

Suriye hükümet güçleri ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında tüm cephelerde ve temas noktalarında kapsamlı ve derhal ateşkes ilan edilmesi. Buna paralel olarak DSG’ye bağlı tüm askeri yapılanmaların Suriye’nin doğusundaki bölgelerden çekilmesi, yeniden konuşlanmaya yönelik bir adım olarak kabul edilir.

İkinci madde:

Deyrizor Valiliği’nin idari ve askeri olarak derhal Suriye hükümetine devredilmesi. Bu kapsamda, sivil kurumların, hizmet birimlerinin ve yerel yönetimlerin çalışmalarının sürdürülmesi; Suriye’ye bağlı ihtisas bakanlıklarının görevlerini yerine getirmesi ve valiliklerde sivil idareye yönelik herhangi bir baskı uygulanmaması güvence altına alınır.

Üçüncü madde:

Haseke vilayetindeki tüm sivil kurumların, Suriye devleti kurumları ve idari yapıları içine entegre edilmesi.

Dördüncü madde:

Suriye hükümetinin sınır kapılarını, petrol sahalarını ve doğal gaz kaynaklarını devralması; bunların güvenliğinin düzenli güçler tarafından sağlanarak devlet kaynaklarının yeniden ülkeye kazandırılması.

Beşinci madde:

DSG’ye bağlı tüm askeri ve güvenlik unsurlarının, Savunma ve İçişleri Bakanlıklarının yapısı içine entegre edilmesi. Rütbelerin ve askeri/sivil statülerin korunması; Kürt bölgelerinin özgünlüğü gözetilerek görevlerin sürdürülmesi.

Altıncı madde:

DSG liderliğinin, eski rejim kalıntılarına destek verilmemesi ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki bu unsurların silahsızlandırılması ve dağıtılması konusunda taahhütte bulunması.

Yedinci madde:

Haseke Valiliği için bir adayın atanmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılması, bunun siyasi katılım ve yerel temsili garanti altına alması.

Sekizinci madde:

Ayn el-Arab (Kobani) kentinin ağır silah ve askeri görünümden arındırılması, kent halkından oluşan güvenlik güçlerinin oluşturulması ve bu güçlerin İçişleri Bakanlığı’na bağlı yerel polis olarak görev yapması.

Dokuzuncu madde:

IŞİD tutukluları ve kamplarına ilişkin dosyanın yönetiminin, bu kampların korunmasından sorumlu güçlerle birlikte tamamen Suriye hükümetine devredilmesi; hukuki ve güvenlik sorumluluğunun devlete geçmesi.

Onuncu madde:

DSG liderliği tarafından sunulan aday listesinin kabul edilmesi; bu adayların merkezi devlet yapısı içinde üst düzey askeri, güvenlik ve sivil görevlere atanması, ulusal ortaklığın güvence altına alınması.

On birinci madde:

2026 tarihli 13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin memnuniyetle karşılanması. Bu kararname; Kürtlerin kültürel ve dilsel haklarının tanınmasını, tutukluların hukuki ve sivil dosyalarının ele alınmasını ve önceki sözleşmelerden kaynaklanan mülkiyet haklarının iadesini öngörmektedir.

On ikinci madde:

DSG’nin, Suriye vatandaşı olmayan PKK mensupları ve yöneticilerinin Suriye Arap Cumhuriyeti sınırları dışına çıkarılması konusunda taahhütte bulunması; bunun egemenlik ve komşu ülkelerin istikrarı açısından gerekli olduğu vurgulanmaktadır.

On üçüncü madde:

Suriye devletinin, IŞİD’le mücadeleyi uluslararası koalisyonun etkin bir üyesi olarak sürdürmesi, bu çerçevede ABD ile ortak koordinasyonun devam etmesi; bölgenin güvenliği ve istikrarının sağlanması.

On dördüncü madde:

Afrin ve Şeyh Maksud bölgelerinin halkının güvenli ve onurlu biçimde geri dönüşünü sağlayacak düzenlemeler için çalışılması.

 

/rd-nm/

İlginizi Çekebilir

Barrack’tan Ateşkes Anlaşması ile ilgili açıklama: Zorlu çalışma şimdi başlıyor
İranlı yetkili: Protestolardaki can kaybı beş bine ulaştı

Öne Çıkanlar